Slika nije pronađena

Eksperti za hororce uvijek kažu da su najstrašniji takvi filmovi snimljeni u Japanu, ali sigurno bi drukčije rekli da su dobro proučili europsku kinematografiju strave i užasa.

Uvijek se smatralo da su europski filmovi općenito boljih od holivudskih jer nisu `napucani` s previše drame i akcije te često prikazuju naizgled jednostavne priče koje su ispričane na vrlo lijep i maštovit način. Ista je stvar i s hororima.

Neki od strašnijih horora snimljeni su u Europi pod upravljačkom palicom europskih redatelja, a ti filmovi lede krv u žilama i kod onih najhladnokrvnijih. Za sve ljubitelje strave i užasa slijedi popis najstrašnijih europskih filmova:

Inside (À l'intérieur)

Ovaj francuski horor prikazuje trudnu ženu koja je ujedno i udovica. Njoj u dom upada žena koja počinje biti opsjednuta time da joj uzme dijete. Komentari kažu da film daje totalno drugačiju dimenziju teroru koji ljudi proživljavaju kada ih netko zatoči u vlastitom domu.


Očnjak (Dogtooth/Kynodontas)

U ovom grčkom filmu su prikazani roditelji koji su izolirali svoju djecu od svijeta, a oni su sada tinejdžeri. Oni silom žele izaći iz kuće, a oni im kažu da će se to dogoditi tek kada im ispadnu očnjaci. No, jedno od tinejdžera odluči malo protresti stvari pa počinje pravi horor.


Martyrs

Po našoj slobodnoj procjeni ovo je najstrašniji horor svih vremena. Ovaj francusko – kanadski film je ekstremno uznemirujuć, a radnja se vrti oko toga da se dvije djevojke žele osvetiti za 15-godišnje mučenje koje su proživjele.Fermat’s Room (La habitación de Fermat)

U ovom španjolskom filmu matematičari su zarobljeni u sobi te moraju riješiti matematičku zagonetku jer se soba svakim trenom sve više smanjuje. Ako zadatak ne riješe na vrijeme soba će se toliko smanjiti da će ih zgnječiti.
Tell No One (Ne le dis à personne)

Ovaj film je francuski, a pokazuje pedijatra koji je osumnjičen za ubojstvo svoje prije osam godina žene. On misli da je njegova žena zapravo živa jer mu stižu neki čudni dokazi pa ju sam pokušava pronaći.Neka uđe onaj pravi (Let The Right One In/Låt den rätte komma in)

Neka uđe onaj pravi je švedski film o usamljenom dječaku kojeg vršnjaci zlostavljaju, a on se zaljubljuje u djevojčicu koja živi blizu njega. No, on ne zna da je ta djevojčica zapravo vampir, a kada to sazna tada počinje pravi horor.


Goodnight mommy (Ich seh ich seh)

Austrijski film koji prikazuje dva dječaka blizanca i njihovu mamu koja je bila na operaciji lica. Ona stalno ima zavoje, a oni počnu sumnjati da to uopće nije njihova mama pa ju počnu mučiti. Kraj će vas zasigurno oduševiti jer ga baš nitko nije mogao predvidjeti.Sirotište (El orfanato)

U ovom španjolskom filmu, žena dovede svog sina u sirotište u kojem je ona prije odrasla. Nakon što ona ponovno otvori to sirotište, on počinje imati neke vrlo `scary` prijatelje. Horor je vrlo nepredvidiv i oduševit će sve ljubitelje strave i užasa.

Strava I Užas europski horori horori

Još vijesti