Slika nije pronađena

U zadnje vrijeme svi imaju pametne telefone; stalno tipkaju po njima, provjeravaju Facebook, odgovaraju na poruke. Uskoro bi se moglo dogoditi da postanu pametniji od nas, zar ne?

Iako je zabavno neprestano biti u kontaktu s frendicama, simpatijom ili kolegom iz razreda, i s tipkanjem se može pretjerati. Vjerojatno mislite da vaši roditelji dosađuju kada vam kažu da ne biste toliko vremena trebali provoditi na mobitelu, ali ipak imaju djelomično pravo.

Postoji izreka koja kaže da je umjerenost vrlina, a to vrijedi i u ovom slučaju. Znate li zašto? Zato što previše tipkanja može..

# smanjiti očekivani životni vijek

Rado bismo rekli da je ovo prvotravanjska šala, ali znanstvenici su dokazali da tipkanje može utjecati na smanjenje očekivanog životnog vijeka pojedine osobe. To se događa jer ste uglavnom pogrbljeni dok tipkate što samanjuje funkciju srca i pluća, a time dovodi i do kraćeg životnog vijeka.


# izazvati tjeskobu

Psiholozi vjeruju da previše tipkanja može izazvati tjeskobu, anksioznost i nesanicu. Oni to objašnjavaju činjenicom da smo neprestano uz mobitele i mozak nema vremena opustiti se. Neprestano je 'u stanju pripravnosti' što nikako ne može biti dobro za njega.


# učiniti da osoba djeluje plitko

Prema jednoj studiji, osobe koje puno tipkaju zapravo su plitke i imaju slabe moralne vrijednosti; više ih zanima izgled i dojam koji ostavljaju na druge. Čini nam se da ova studija previše generalizira pa smo odlučili da se barem možemo složiti da takve osobe 'izgledaju plitko'.

# povećati stres

Psiholozi su dokazali da se, jednako kao i u slušaju tjeskobe, stres može pojaviti kod osoba koje puno tipkaju. Isti je problem – previše su dostupne i u svakom trenutku ih se može kontaktirati.


# ograničiti vokabular

Ako smo neprestano zauzeti tipkanjem, to znači da malo razgovaramo ili čitamo neko kvalitetno štivo. Znanstvenici zato tvrde da je vokabular osoba koje puno vremena provode na mobitelu bitno osiromašen.

Foto: Photoexpress
I.N.

negativne posljedice tipkanja po mobitelu

Još vijesti