Slika nije pronađena

Kad imate posla s muljatorom, nikada ne znate na čemu ste. Jedan dan priča jednu priču, drugi dan već okreće ploču.. e pa vrijeme je da ih naučite razotkriti!

Kako ne biste gubili dragocjeno vrijeme s lažljivcima koji se neprestano izvlače ili s frendicama koje stalno smišljaju neistine, morate naučiti znakove pomoću kojih možete utvrditi laže li vam netko. Sve što trebate činiti jest pratiti govor tijela druge osobe. Evo što radi lažov!

1. Izbjegavaju kontakt s očima

Muljatori izravna pitanja doživljavaju kao prijetnju. Kako bi prikrili stres, najčešće izbjegavaju eye contact i gledaju u stranu ili u pod. Inače, ako vas netko izbjegava pogledati u oči, šanse da laže su veće.

2. Napad je najbolja obrana

Kada lažljivcu postavite direktno pitanje i on se osjeti ugroženim, uzvratit će napadom. To radi kako bi prikrio strah, ali i kako bi skrenuo fokus s vašeg pitanja. Nije neuobičajeno da pri tome povise glas ili počnu gestikulirati kako bi djelovali uzrujano.

3. Daju opširne odgovore

Iskusni lažljivci kompliciraju odgovor kako bi zbunili onog tko im je postavio pitanje. Često koriste veznik 'ali' i frazu 'znam da ćeš misliti da lažem, ali...' kojom zapravo manipuliraju. Ljudi koji govore istinu nude kratke odgovore kao npr. 'ne' umjesto 'to nikada ne bih učinio'.

4. Ponavljaju neke riječi

Ako osoba prečesto upotrebljava neke zamjenice, primjerice 'taj, ta, to' i to ispred nekih imenica kao što su 'ta žena, taj novac', to znači da želi sebe udaljiti od njih i na taj način vas navesti na pogrešan zaključak. Poznata je jedna rečenica bivšeg američkog predsjednika koji je, nakon što se saznalo za njegovu bračnu nevjeru, javno izjavio 'nisam imao odnose s TOM ženom'.

5. Usporen govor tijela

Budući laže, muljator više energije troši na aktivnosti mozga (smišljajući što će sljedeće reći) nego na aktivnost tijela. Mozgu je potrebno mnogo energije da u trenutku smisli laž. Zato lažljivcima obično treba više vremena da odgovore, rade duže pauze u govoru, a sukladno s tim imaju i sporije kretnje.

6. Znoj i drhtanje

Ovo su neki od simptoma po kojima možete prepoznati lažljivca. Iako ih mogu imati i osobe koje su jednostavno preplašene ili nervozne, u kombinaciji s nekim drugim stvarima otkrivaju lažova. Crvenilo u licu, znojenje i drhtanje ruku (zbog čega najčešće nešto uzima u ruke kako se ne bi primjetilo) mogu upućivati da netko nije posve iskren s vama.


7. Filozofiraju

Izbjegavaju direktne i jednostavne odgovore, koriste dugačke fraze i riječi koje 'zvuče pametno', a gramatika im obično dobro ide. Njihove riječi više zvuče kao monolog uspješnog političara nego običnog čovjeka.

8. Ne vole šutnju

Ako lažova dovedete u situaciju šutnje, on će se uplašiti jer neće znati o čemu razmišljate. Mučit će ga jeste li možda nešto otkrili i zato će šutnju prekidati raznim upadicama sve dok ne dobije potvrdu o povjerenju s druge strane.

9. Pratite pogled

Psiholozi tvrde da postoji veza između laganja i skretanja pogleda. Točnije, ako 'sumnjivac', nakon što mu postavite pitanje, počne odgovarati i pogleda ulijevo to je znak da laže. Ako govori istinu, pogled skreće udesno.


10. Ponavljanje priče

Ovo je metoda koju policajci koriste kako bi utvrdili imaju li posla s lažljivcem. Nakon što osoba ispriča svoju priču, zamolite ga da ju ponovi, ali obrnutim redosljedom. Ako je riječ o lažima, vrlo će se teško snaći u toj situaciji.

Izvor: 24 sata
Foto: Photoexpress
I.N.

kako prepoznati lažljivca

Još vijesti