Slika nije pronađena

Društvene mreže su posvuda, pristupamo im posvuda i koristimo ih za mnogo toga. Tko ne provede barem minutu svakih sat vremena na Twitteru, Facebooku ili Instagramu? Još je teže odmaknuti se jer su apsolutno svi na društvenim mrežama pa je to postao jedan od boljih načina za brzo stupiti s nekime u kontakt.

I iako su društvene mreže super za ostati u kontaktu s prijetaljima, dijeliti smiješne fotke i filmiće i pratiti vijesti koje te zanimaju, uzrokuju i mnogo problema! Za cyberbullying svi znamo, ali postoje i drugi efekti koji se negativno odražavaju na tvoje zdravlje i psihu.


Provjeravanje mreža ujutro – manje produktivnosti tijekom dana

Što prvo radiš kad se probudiš? Netko ustaje i radi doručak, čaj ili kavu, a drugi provjeravaju mailove i društvene mreže. Ponekad čak i dok su još u krevetu! Iako može izgledati kao bezazlena navika, zapravo može imati loše posljedice jer te čini manje produktivnom osobom. Prema jednoj studiji, 2 sata nakon buđenja najbolje su vrijeme za rad i produktivnost (učenje, zadaća) stoga ih nemoj potrošiti na društvene mreže!


Previše društvenog ‘mrežarenja’ može biti depresivno

Ako neprestano visiš na Fejsu pripremi se na nalet depresije i lošeg raspoloženja. Druženje na mrežama nije stvarno pa nakon nekog vremena možeš početi osjećati izoliranost ukoliko ne njeguješ i stvarna prijateljstva i odnose. Osim toga, ako neprestano provjeravaš što rade drugi ljudi, možeš početi osjećati takozvani FOMO efekt – strah da propuštaš mnoge stvari u životu.

Surfanje društvenim mrežama u školi može ti pokvariti ocjene

Iako mnogo studija tvrdi da te mreže čine pametnijom osobom, druge pak tvrde da će se tvoja opsesija loše odraziti na tvoje ocjene. Studenti koji više koriste društvene mreže, prema jednoj studiji, ‘imaju manje akademskih dostignuća i obrazaca ponašanja kao što su pisanje zadaće ili prisustvovanje na nastavi, akademsko samopouzdanje im je niže, a teže im je i rješavati školske obaveze.’

Možeš pomiješati stvarne i on-line odnose

Lako je gubiti dane na društvenim mrežama. No, pokušaj vrijeme ‘mrežarenja’ svesti na minimum i družiti se sa stvarnim ljudima, u stvarnom prostoru i prolaziti kroz stvarne situacije. Ako postaneš ovisnik o mrežama, stvarne veze i odnosi sigurno će patiti jer ćeš, unatoč tome što sve manje komuniciraš u stvarnim okolnostima, misliti da su sve veze koje njeguješ ok.

Iskusit ćeš manje toga u stvarnom životu ako pretjeraš sa društvenim mrežama

Sjećaš li se kad si zadnji put napravio/la nešto bez da si to istog trena objavio/la na Fejsu, tagirala se, stavio/la fotku na Instagram ili barem twitnuo/la da radiš to što radiš? Umjesto da uživaš u događaju i atmosferi, ovisnički postaš i objavljuješ sve što proživljavaš. Fokusiraš se na savršeni filter i uopće ne primjećuješ što se događa oko tebe.

Ovisnost o mrežama može se odraziti i na fizičko zdravlje

Korištenje telefona dok si u pokretu nije dobra ideja – twitanje i textanje dok hodaš nisu neka ideja. Možeš se zaletiti u nekoga, naletiti na biciklista, uzrokovati prometnu nesreću i upasti u druge opasnosti. Prošle godine u Tokyju je 36 ljudi završilo u bolnici jer su koristili telefone dok su hodali ulicama.

Slažeš li se i ti da postoje neke opasnosti od prevelikog korištenja društvenih mreža? Kako ih ti rješavaš?

L.B./izvor: Gurl

foto: Shutterstock

društvene mreže efekti posljedice #zdravlje ocjene

Još vijesti