Slika nije pronađena

Verbalno zlostavljanje uvuče se u sve oblike ljudskih veza, prijateljske, roditeljske, bratske i sestrinske te ponajviše ljubavne. Prema istraživanjima jedna od četiri tinejdžerice verbalno je zlostavljana u ljubavnoj vezi.

Situacija u svijetu odraslih još je gora – tri od četiri žene kažu da su verbalno zlostavljane, a 20 ih je posto partner u javnosti verbalno ponizio i zlostavljao.

Iako će jedni reći da je verbalno zlostavljanje normalna pojava u ljudskom društvu i da sve skupa treba na jedno uho ući, a na drugo izaći, sve je puno, puno kompliciranije. Naime, verbalno je zlostavljanje jednako teško kao i fizičko. Dok fizičko ostavlja masnice i rane na koži, verbalno ih ostavlja na duši. Osim toga, žrtva često nije sigurna u ono što doživljava i osjeća pa se pita je li to doista zlostavljanje te se kao posljedica javljaju razni psihički problemi.


Evo nekih od znakova prema kojima možete znati da ste u vezi (bilo prijateljskoj, bilo ljubavnoj) s verbalnim zlostavljačem:

Podrugljiva imena

Često vas osoba koja vas vrijeđa zove podrugljivim imenima, poput 'plačljivko', 'mamina maza', 'mamin sin', 'mamina curica', 'žrtvica' i slično. Naime, osobe koje vrijeđaju obično izazovu plač i negativne reakcije, a onda svoju žrtvu nazivaju pogrdnim i uvredljivim imenima.

Lijepi trenutci, ružni trenutci

Kada idete s prijateljima van i kada oni pričaju o lijepim stvarima iz svoje veze, odjednom shvatite da vi nemate o čemu pričati. Shvatite da se sa svojim/om dečkom/curom samo svađate i da on/a samo viče na vas i naziva vas svakakvim imenima.

Verbalna manipulacija

Kada osobi koja vas stalno verbalno zlostavlja kažete da ste je prokužili i da je jedan obični zlostavljač, ona će vas vrlo lako obrlatiti i sve skupa preokrenuti u svoju korist. Zlostavljači su obično vješti s riječima i dok završite raspravu uvjerit će vas da ste zapravo vi krivi, da ste vi 'the bad guy'.


Onaj glasić u glavi govori da nešto ne štima

Svi mi imamo intuiciju, onaj mali glas u glavi koji nam stalno šalje signale da nešto ne štima, međutim često ga uopće zbog zaljubljenosti ili nade i vjere u bolju budućnost ne želimo slušati. Ako vas netko stalno vrijeđa, dere se na vas, govori vam stvari koje ne želite slušati, sasvim je sigurno da će vam taj glasić opet signalizirati da to jednostavno nije u redu. Poslušajte ga i pobjegnite u smjeru u kojem vam taj isti glasić govori da krenete.

Pasivno – agresivne igrice

Zlostavljači se često izvlače na svoj šarm i na šalu pa će vam, kada vide da su pretjerali podvaliti rečenicu: 'Ma samo sam se šalio!' ili će vas mirno upitati: 'Pa dobro zašto se ti sad toliko ljutiš?' Ovo je taktika toplo – hladno kojom vas želi zbuniti.

I NE ZABORAVITE

Ako vas netko stalno naziva ružnim imenima, ruga vam se i podcjenjuje vas – to nije vaša krivnja već je uzrok u bolesnom umu zlostavljača koji od vas crpi energiju kako bi se sam bolje osjećao.

Nitko, baš nitko nije toliko vrijedan da trpite njegove uvrede i poniženja dok vaše samopouzdanje i samopoštovanje tonu u živo blato. Ukoliko se ne možete sami othrvati zlostavljaču i ako vam je stalno za petama, obratite se roditeljima i školskim pedagozima.

N.LJ.J.
Foto:Sxc.hu, Photoxpress.com

Zlostavljanje Obitelj ljubav prijatelji