Slika nije pronađena

Spava vam se, a ne možete zaspati? I to vas je lupilo baš nedavno, prije tjedan dana? Možda razlog nisu ljubavni jadi ili loša ocjena u školi već leži u činjenici da je – veljača! Veljača je osim mjeseca karnevala i ljubavi te parenja mačaka, ujedno i mjesec lošeg sna!

Upravo tako, istraživanja su pokazala da ljudi, a posebno ženska populacija najgore i najmanje spava tijekom veljače te je ona prozvana i mjesecom lošeg sna. Znanstvenici su čak o svemu napravili i istraživanje pa možemo sa sigurnošću reći da je veljača kao mjesec lošeg sna i znanstveno dokazana.

Pretpostavlja se da je tomu tako jer su dani tmurni i kratki, noći beskrajno dugačke, a k tome još svaka kuća ima centralno ili slično grijanje koje dodatno omamljuje i ovako omamljen organizam. Ovome treba dodati i nedostatak prirodne svjetlosti te pomanjkanje svježeg zraka u prostorijama jer se nedovoljno prozračuju.



No, zašto baš veljača kada smo sve to imali i u siječnju?

Zato jer se bliži kraj zime i organizam je već zasićen silnim sivim mjesecima. K tomu još treba dodati i činjenicu da smo u ovo doba godine, upravo zbog lošeg vremena, izrazito tjelesni neaktivni što još povećava cijeli problem.

Istraživanje je provedeno u Velikoj Britaniji na čak 21,000 ispitanika pa itekako možemo reći da se radi o reprezentativnom uzorku. Tako je dokazano da je prosječnoj osobi potrebno oko osam minuta više da utone u san u veljači nego što joj je potrebno u susjednom ožujku. Također, tijekom noći se više budimo i u prosjeku smo budni deset minuta dulje nego u ožujku. Konkretnije, u veljači je prosječno vrijeme za padanje u san 56 minuta, a vrijeme koje provedemo u budnom stanju tijekom noći punih 59 minuta.

Problem nije malen jer čak trećina populacije jako loše spava tijekom veljače. Ne pomaže ni raniji odlazak u krpe ni razni čajevi za uspavljivanje. Jednostavno je i jasno kao dan – u veljači se loše spava!

Nedostatak sna loše utječe na sve

Nedostatak sna, posebno ako se radi o duljem periodu, veoma je štetan. Utječe na rezultate u školi i općenito na društveni život, a k tome je i još veći utjecaj na zdravlje. Tako je već od prije dokazano kako dugotrajniji nedostatak sna stvara veći rizik obolijevanja od šećerne bolesti, izaziva halucinacije te potiče pretilost. Primjerice, manje od pet sati sna uzrokuje debljanje. Jedno je istraživanje pokazalo da su Francuzi, inače nacija koja nije imala problema s pretilošću u tolikoj mjeri kao neke druge države, sve deblji jer spavaju veoma malo.

Dobre vijesti

Ali, stižu dobre vijesti - kada nastupi ožujak i zamiriše proljeće, broj osoba koje se žale na nedostatak sna i buđenje tijekom noći doslovno se prepolovi, jednako kao i na nedostatak energije. Povećanje prirodnog svjetla u ožujku doslovno može izbrisati sve negativne utjecaje zime te utječe na to da bolje spavamo i bolje se osjećamo.

Stoga nam nema druge nego se strpjeti i pričekati još samo malo. Srećom, veljača je najkraći mjesec u godini!

N.LJ.J.
Foto: Sxc.hu

veljača Spavanje

Još vijesti