Slika nije pronađena

Između svih onih silnih LOL-ova, OMG-ova i emojija, dugo se mislilo da 'textanje' ne obogaćuje rječnik pametnog teenovca. No, zadnja vijest znanstvenika ipak bi mogla biti pozitivnija, na sreću svih tinejdžera koji vise na društvenim mrežama.

Korištenje društvenih mreža zapravo može poboljšati vašu sposobnost čitanja i pisanja!

Studiju je pokrenulo britansko Ministarstvo obrazovanja, a rezultati su pokazali da korištenje skraćenica i pisanje poruka ne štete razvoju komunikacijskih vještina tinejdžera. Baš suprotno! Tinejdžeri koji puno tvitaju, komentiraju, 'textaju' i ‘tumbliraju’ pokazali su značajnije naprednije komunikacijske sposobnosti.


A evo i zašto! Izgleda da sam čin pisanja – bez obzira na platformu čini čuda za vaše komunikacijske vještine. Stoga, kad vam sljedeći put mama kaže da je vrijeme da se odlogirate s Fejsa i ugasite računalo, podsjetite ju na rezultate ovog istraživanja! Sveučilište u Oxfordu potvrdilo je da su studenti koji izbjegavaju internet u lošijoj poziciji od onih koji koriste internet i društvene mreže. Čitanje, pisanje i komentiranje blogova pruža nam mogućnost korištenja jezika i pisma izvan prostorija učionice što će samo obogatiti vaš stil pisanja.


Ako pak nisi neki komentator niti ludo aktivni član korisnik društvenih mreža nego puno više uživaš u komunikaciji 1:1, dobre su vijesti da ti i pisanje poruka ('textanje') podiže razinu pismenosti. Ok, neke se stvari “izgube u prijevodu” (jer emotikoni nikada ne mogu adekvatno izraziti naše emocije), ali čak je i pisanje poruka dobro za vašu pismenost. Ako ste sposobni izmišljati kratice i nove riječi – velike su šanse da imate solidan temelj pismenosti.

Osim toga, studenti s Fakulteta Coventry proučavali su osobe koje u 'textanju' koriste najviše skraćenica i došli do zanimljive podudarnosti - svi redom imali su najviše bodova na testovima inteligencije.

Slučajnost?! Ne bismo rekli…

Što vi mislite o rezultatima ovog najnovijeg istraživanja? Čini li se vama da su točni?

L.B./izvor: Teen Vogue

foto: Twitter@Q107Toronto, fborn1

društvene mreže komunikacijske sposobnosti pismenost textanje

Još vijesti