Slika nije pronađena

Hej, ljudi, nismo više u 20 stoljeću već u 21.! To se itekako može vidjeti po životu tinejdžera. Visoka tehnologija je sveprisutna, a one stare plesnjake zamijenili su chatovi i ostala čuda moderne tehnologije.

Tako je napravljeno istraživanje o tajnom online životu tinejdžera. Ok, ok, za vas tu ništa nije tajno, ali zamislite svoje starce. Njima je to vaše neprestano tipkanje po mobitelima i računalima itekako misteriozno.

Za početak, znajte da tinejdžeri mrze pričati na telefon. Svega 4 posto njih izjasnilo se da će pričati na telefon kada želi nekome nešto reći, ostatak će radije koristiti nekakav chat ili SMS. 

Posebno je interesantno da je prijenos raznih podataka preko mobitela kod tinejdžera jednostavno eksplodirala posljednjih nekoliko godina, odnosno porasla je za vrtoglavih 250 posto! Tinejdžeri tako bilježe najveći porast u prijenosu podatak putem mobitela s obzirom na bilo koju drugu dobnu skupinu.

Manje od 20 posto ima tablete, s time da ih ipak češće i radije koriste tinejdžerice nego tinejdžeri. Obično stolno računalo najradije koristi njih oko 80 posto, a uz to imaju i laptop, njih između 70 i 80 posto, s tim da je laptop nešto popularniji kod tinejdžera nego kod tinejdžerica. 

Sms poruke i chat

Najpopularnija vrsta komunikacije među tinejdžerima su chatovi i SMS-ovi. Njih 68 posto chata i/ili šalje SMS-ove svakoga dana. Prosječan tinejdžer mjesečno razmijeni oko 604 poruke, a prosječna tinejdžerica njih 802. Tako su tinejdžeri vodeći po slanju poruka u usporedbi s bilo kojom drugom dobnom skupinom.


Nadalje, 51 posto tinejdžera svakodnevno provjerava društvene stranice. Kada su na takvim stranicama, najviše vole jedni drugima stavljati javne poruke na zidove i također  pregledavati tuđe profile. Nakon toga omiljene aktivnosti su im lajkanje, osvježavanje svojih statusa te pisanje osobnih poruka.

Moglo bi se činiti da tinejdžeri ne pišu e-mailove. No, pišu ih, iako im ovo nije baš omiljeno sredstvo komunikacije. Oko 30 posto njih kaže kako pišu e-mailove svakog dana, a oko 19 posto koriste instant messengere. Ovako se dolazi do podatka kako je e-mail najmanje popularno sredstvo komunikacije među tinejdžerima kada se usporedi s ostalim dobnim skupinama. Primjera radi, najviše ga koriste oni između 25 i 34 godine starosti. Štoviše, korištenje e-mailova među tinejdžerima u stalnom je padu godinu za godinom. Uz ovo, i Twitter je totalno nepopularan među tinejdžerima te ga koristi tek 11 posto njih. Najpopularniji siteovi za teen komunikaciju su Facebook i Yahoo.


Mobitele ne koriste samo za komunikaciju već i za pretraživanje raznih podataka, ali i za igranje online igara.  U usporedbi s drugim dobnim skupinama, tinejdžeri najmanje čitaju vijesti dok su online te najmanje obavljaju online kupovinu. No, ono što je zabrinjavajuće jest da ih trećina ostavlja svoj broj telefona online, a svega 14 posto njihovih roditelja zna za to. Nadalje, također trećina tinejdžera posjećuje porno siteove, a svega 12 posto njihovih roditelja zna za to. Preko 50 posto tinejdžera obriše povijest posjećenih stranica, a svega17 posto roditelja zna za to. I – 45,5 posto tinejdžera minimalizira prozorčić kad roditelj uđe u sobu kako ne bi vidio što gleda, a svega16,6 posto roditelja to zna.

Svega 7 posto tinejdžera osjetilo se ugroženo dok je na spojeno na internet, a čak 52 posto je izjavilo kako im se odnos s prijateljima popravio zbog društvenih mreža.

Nakon svega što smo saznali, mogli bismo pomisliti kako tinejdžeri ne bi mogli bez mobitela i Facebooka, no čak ih 30 posto kaže kako bi voljeli živjeti u vremenu dok Facebooka još nije bilo, a njih 45 posto kaže kako bi voljeli da prijatelji ne gledaju u svoje mobitele dok su negdje zajedno vani.

I za kraj – čak 49 posto tinejdžera kaže kako, iako vole SMS i ostale poruke, omiljeni način komunikacije s drugima im je – oči u oči!

Foto: Instagram

N.Lj.J.

Provjeri još...

Osjećate se grozno nakon dana na Facebooku – evo zašto!

Mobitel i ja, prijatelja dva – navike s kojima morate prestati!

I oni to rade – zvijezde koje 'guglaju' svoja imena!

tinejdžeri mobiteli mreže

Još vijesti