Slika nije pronađena

Koliki god knjigoljupci bili, nikada ne možemo do kraja znati sve o našoj omiljenoj knjizi, autoru, liku i pozadini cijele priče.

Ne govori se badava da je `spašen` onaj koji je `strpljen` jer na dobre stvari se isplati čekati. Upravo zato su neke knjige pisane nekoliko godina pa su zato tako dobre.

Dok gledamo filmove ili serije koje su nastale iz omiljenih knjiga uopće ne razmišljamo koliki je trud bio potreban da se kreiraju i razrade svi likovi, ali i radnja. Nekoliko godina možda percipiramo kao `puno`, ali u svijetu kreativnog pisanja to je zapravo malo.

Možda ćeš se sada osjećati bolje zbog priče koju si započela, a nisi završila godinu dana jer ovo su knjige koje su pisane pet godina:


Harry Potter i Kamen mudraca

J.K. Rowling je postala najpoznatija spisateljica današnjice upravo zbog serije knjiga o Malom čarobnjaku. No, jeste li znali da je ovaj nastavak pisala pet godina? Ova Britanka je došla na ideju o čarobnom svijetu još 1990. Sedam godina kasnije, prva knjiga je objavljena u Engleskoj naziva Harry Potter i Kamen mudraca, a sljedeće godine (1998.) objavljena je u Americi. Iako je spisateljica napisala sedam knjiga o Harryju, najteže joj je bilo napisati prvu priču i za to joj je trebalo pet godina.


The Hobbit

Možemo reći da pisac J.R.R. Tolkien ima dobre živce jer je ovu knjigu pisao sedam godina. Iako je Tolkien već odavno otišao u povijest sa svojim pričama, za prvi mu je trebalo čak više od pet godina. Hobbit je prvi put objavljen u Engleskoj 1937., a od tada je preveden na preko 50 jezika.


Gospodar prstenova

Nakon velikog uspjeha s Hobbitom, Tolkien je odlučio napisati nastavak cijele priče, ali za to mu je trebalo više vremena nego što je mislio. Neki izvori kažu da je knjiga počela kao avantura za djecu, ali je se s vremenom preobratila u Gospodara prstenova kakvog poznajemo. Prvi nastavak trilogije je Gospodar prstenova: Prstenova družina objavljena je 1954., a to je 17 godina od Hobbita. Tolkienu je trebalo 10 godina da napiše naraciju za ovu knjigu i još 6 godina da dovrši priču i pošalje ju u print.


The Lion, the Witch & the Wardrobe

Pisac C.S. Lewis se prvotno mučio pišući prvu knjigu ove serije, a to je Kronike iz Narnije. Premda njegov put nije bio lak, The Lion, the Witch & the Wardrobe je postao pravi best-seller koji je odveo do novih šest nastavaka. Prvu knjigu je pisao deset godina, ali je puno i zaradio pa se može reći da mu se isplatilo. Ovaj profesor s Oxforda počeo je knjigu pisati 1939., a službeno je bila gotova 1949., a objavljena je 1950.



The Magicians

Ova knjiga spada među najbolje prodavanje serije knjiga kojih ima tri. 2015., Lev Grossman, autor ove trilogije, kaže da se na pisanje ovog djela bacio 15 godina nakon što je bio u tom svijetu. Tvrdi da mu je trebalo pet godina da dovrši. Drugi nastavak, The Magician King pisao je dvije godine, a posljednju, Magician`s Land dovršio je nakon tri godine.




Izvor/foto: teen

I.P.

Pročitajte još:

Horor knjige o serijskim ubojicama od kojih nećete spavati noćima

Najljepše knjige o prvoj ljubavi

Dokazano: zašto je čitanje dobro za zdravlje

knjige nekoliko godina price

Još vijesti