Slika nije pronađena

Dobro napisana knjiga o prvoj ljubavi može biti naša prva `avantura` pa tako znamo kakvi nam žmarci prolaze kralježnicom dok čitamo kako je `on prolazio njoj prstima po kosi`.

Nije svaka priča o prvoj ljubavi kliše, a neke od njih ćemo pamtiti zauvijek i čak ih ubrojiti u najdraže knjige. Po nekima od njih snimljeni su i filmovi, a na neke još uvijek nestrpljivo čekamo.

Bez obzira na to jesmo li zaljubljeni u drugu osobu važno je znati da u čitanje možemo biti zaljubljeni zauvijek i zato predstavljamo najljepše knjige o prvoj ljubavi:


Audrey Niffenegger: Žena vremenskog putnika (The Time Traveler`s Wife)

Henry je prva i posljednja Claireina ljubav, a upoznala ga je kada je imala tek šest godina, a udala se za njega s 23. Claire je čitav život provela čekajući Henryja da se ponovno pojavi i nestane, a to je zato što on može nekontrolirano putovati kroz vrijeme. Na takav način ju je i upoznao što je odličan uvod u ovu neobičnu ljubavnu priču koju svakako vrijedi pročitati. Po ovoj knjizi je snimljen film s Rachel McAdams i Ericom Banom u glavnoj ulozi.


Chimamanda Ngozi Adichie: Americanah

Ifemelu i Obinze se zaljubljuju dok su tinejdžeri u Nigeriji, a odrastanje u zemlji pogođenoj ratom navelo ih je na planove za njihove buduće živote i razmišljanje kako ih žele živjeti. Ti snovi odvode Ifemelu na fakultet u SAD, a Obinze odlazi u London. Ovdje su prikazane različite vrste ljubavi – prva ljubav, tinejdžerska ljubav te ljubav prema domovini.


Jojo Moyes: Me Before You

Čudna stvar u vezi prve ljubavi je to što nekada provedemo vrijeme misleći da smo ju doživjeli dok netko ne ušeta u naš život i pokaže nam da je sve prije što smo osjećali zapravo ništa. Knjiga priča priču o Lou Clark koja misli da zapravo ne voli svog dečka, ali što je prava ljubav uopće? Ovo pitanje je u knjizi razjašnjeno čim ušeta lik Willa Traynora. On je mladić koji je ostao paraliziran nakon nesreće na motoru, a Willovo i Louino prijateljstvo je prava prva ljubav.Nell Freudenberger: The Newlyweds

George Stillman i Amina Mazid žive miljama daleko: on je iz New Yorka, a ona iz Bangladeša. Oni se upoznaju online te naprave plan koji uključuje Aminino preseljenje u Veliku jabuku gdje se trebaju vjenčati. No, Aminina prva ljubav nije George, a to još nije gotovo. Kada se Amina vrati u Bangladeš mora se pomiriti s prošlošću ili će zauvijek zeznuti svoju budućnost. Ovo je priča o snovima i nadi te o stvarima koje moramo ostaviti iza sebe kako bi dalje mogli `rasti`.


Gabriel García Márquez: Ljubav u doba kolere (Love in the Time of Cholera)

Nekada je prva ljubav naša jedina ljubav pa čak i ako nam treba 50 godina, devet mjeseci i četiri dana da to shvatimo. Florentino Ariza i Fermina Daza su se zaljubili kao tinejdžeri, a ona se odluči udati za nekog drugog samo zbog prestiža i novca. Florentino čeka da Feminin muž umre, a za to vrijeme on proživi brojne avanture. Ljubav u doba kolere je priča o prvoj, a u jedno i zadnjoj ljubavi te o muškarcu koji strpljivo čeka da se njegova ljubav vrati.


John Green: Krive su zvijezde (The Fault In Our Stars)

O ovoj priči ne treba puno govoriti jer je njezina ekranizacija izazvala suze na oči. Čitajući knjigu pratimo dvoje teško bolesnih tinejdžera, Augustusa i Hazel u borbi za život, ali i ljubav. Ovo je jedna od najljepših priča pisca Johna Greena koja govori o prvoj ljubavi.
Nicola Yoon: Everything, Everything

Madeline ima 17 godina i nikada nije napustila kuću. Ona kaže da je alergična na cijeli svijet, odnosno tako su joj rekli. Nakon nekog vremena Olly se doseli u kuću do njene, a Madeline uz njega odluči izaći van. Knjiga govori o tome koliko smo spremni riskirati zbog ljubavi, a pogotovo zbog prve.
Izvor/foto: bustle.com

I.P.

Pročitajte još:

Horori ispisani na stranicama: najstrašnije knjige koje morate pročitati

Dokazano: zašto je čitanje dobro za zdravlje

Knjige koje morate pročitati prije nego postanu filmovi u 2016.

knjige knjige o prvoj ljubavi price prva ljubav

Još vijesti