Slika nije pronađena

Svakodnevno su novinski stupci prepuni vijesti o facama iz showbusinessa. Ponekad im je teško otići i na običnu večeru, a da to već sutradan ne izađe u novinama ili na internetu.

Ipak, iako je ovo veliki minus, mnogi ipak uzdišu za slavom. Jer zna se, sa slavom dolazi i popularnost, novac, važna poznanstva, putovanja i mnogo ostalih blagodati koje su običnim smrtnicima  nešto daleko i nedostižno.

Lady Gaga, Rihanna, Justin Bieber, Robert Pattinson, Kristen Stewart, Taylor Lautner, Leonardo DiCaprio, Jennifer Lopez, Beyonce... samo su neke od osoba čije svakodnevne aktivnosti izazivaju mnogo interesa. Gdje god se pojavili prati ih horda vrištećih obožavatelja, škljockanje fotoaparata, znatiželjni pogledi. Nerijetko moraju imaju tjelohranitelje, a obični odlazak u kino za njih je gotovo pa nemoguć. 

S druge strane, mi anonimusi imamo puno više slobode, ali puno manje novaca. Stoga, iako bismo neometano mogli otići u skupe i otmjene restorane, najčešće za to nemamo love. Ili imamo sasvim dovoljno vremena i slobode otići u neka razvikana ljetovališta, ali opet je novac problem.

Svako zlo za neko dobro, rekli bi stari ljudi. Ipak, ne treba zaboraviti da 'nije zlato sve što sja' pa su tako uz neke sasvim otmjene i skupe stvarčice slavnim facama dostupne ništa manje skupe, ali itekako opasne stvari – heroin i slične droge pa smo nerijetko svjedoci kako im je upravo svakodnevna dostupnost droge uništila i život i karijeru.

Ipak, pojavom novih tehnologija te društvenih mreža, potpuna anonimnost postaje vrlo rijetka pojava. Putem društvenih mreža šire se filmići, glasine, poruke i što sve ne pa tako određena osoba može postati poznata u sredini u kojoj živi, ali i šire, a da toga u početku uopće nije ni svjesna.

Dakako, to nije ni približno slično kao slava u showbusinessu, ali je ipak iskorak iz anonimnosti, a nisu rijetki slučajevi da se mladi jednostavno ne mogu nositi s novostečenom poznatošću. Naime, tinejdžeri često zbog zadirkivanja kolega, ali i sasvim nepoznatih ljudi s interneta dižu ruku na sebe, što je još jedna tamna strana cijele medalje.

Još je i poznati umjetnik Andy Warhol jednom prilikom rekao: 'U budućnosti će svaki čovjek biti slavan na 15 minuta'. Čini se kako se ova njegova proročanska izjava danas ostvaruje jer smo zapravo po cijele dane dostupni bilo na mobitel, bilo na kompjuter, a nikad se ne zna tko je što vidio, prenio, čuo, načuo, izlajao, preuveličao pa čak i – izmislio.


Što ti je draže – tvoja sadašnja anonimnost ili ipak maštaš o svojih pet minuta slave, bez obzira kakva ona bila?

N.LJ.J.
Foto: Photoxpress.com

anonimnost slava dvoboj

Još vijesti