Slika nije pronađena

Nekima praznici znače spavanje, nekima partijanje, a ima ekipa koja jedva čeka zamotati se u dekicu i čitati knjige za koje nemaju vremena uz školu i učenje. Ovaj osjećaj razumjet će samo neki, ali ima li išta bolje od DOBRE knjige i malo mira?

Pravi knjigoljupci ove su knjige već možda i pročitali (i po nekoliko puta?), ali ovo je lista 10 najboljih knjiga za tinejdžere.


1. The Fault in Our Stars (John Green)
-  Krive su zvijezde priča je o dvoje tinejdžera koji se upoznaju i zaljube na grupi potpore oboljelima od raka.  Zbog ljubavi Hazel i Gusa plakat ćeš jako. Pripremi maramice.


2. Trilogija The Hunger Games (Suzanne Collins) – filmovi Igre gladi postigli su golemi uspjeh, ali priča se da su knjige još bolje. Radnja ukratko: Nakon Trećeg svjetskog rata na ruševinama SAD-a nastala je nova država Panem, gdje se djevojčice i dječaci od 12 do 18 godina moraju natjecati na Igrama gladi u areni ubijajući se dok ne preostane samo jedan posvećenik koji postaje pobjednik i junak države.


3. Trilogija The Divergent  (Veronica Roth) – knjiga prema kojoj je također sniman film. Radnja je smještena u budućnost gdje je svijet podijeljen u frakcije prema tipovima pojedinih osobnosti. Beatrice „Tris" Prior živi u Chicagu koji se raspada, grad je podijeljen na pet frakcija, u skladu s uvjerenjima i strastima. No, Tris se suočava sa svojim najdubljim strahovima kad otkrije da je Različita i da je stoga meta opasnih lidera.


4. Serija knjiga Harry Potter (J.K. Rowling) – knjige koje ne treba previše predstavljati. Mali čarobnjak Harry kroz osam nastavaka odrasta, a tako je odrastala i njegova publika. Ako još nisi – Harry je apsolutni must. Čitaju se u jednom dahu.5. Lord of the Flies  (William Golding)
– Gospodar muha  mračan je roman o dobru i zlu koji morate pročitati. U knjizi se radi o skupini britanskih školaraca koji se okrenu divljaštvu kad budu ostavljeni na pustom otoku.


6. My Sister’s Keeper  (Jodi Picoult) - Život Sare i Briana Fitzgeralda, koji imaju maloga sina i dvogodišnju kćer Kate, stubokom se mijenja kada saznaju da Kate ima leukemiju. Njihova jedina nada je začeti još jedno dijete koje će spasiti Katein život. 


7. The Sisterhood of the Traveling Pants series (Ann Brashares) – četiri prijateljice shvate da sve stanu u iste traperice. Radnja knjige prati njihovo ljeto koje provode zajedno, ali spajaju ih čarobne traperice. Ima i film, ali knjiga je knjiga. Savršena za zimu i razmišljanje o ljetu.


8. Perks of Being a Wallflower/Charliejev svijet (Stephen Chbosky) - Charlie je krenuo u srednju školu. Iako nije najveći luzer, daleko je od toga da bude popularan. Introvertirani tinejdžer, stidljiv, povučen, inteligencijom koja daleko premašuje njegovu dob, socijalni čudak, on je osebujna pojava, podjednako odlučan živjeti svoj život koliko je odlučan od njega i pobjeći. Nizom pisama koje šalje nepoznatoj, anonimnoj osobi, prikazuje svoju svakodnevicu srednje škole.


9. If I Stay  (Gayle Forman) – Ako ostanem knjiga je koja prati život Mie Hall (Moretz) koja je mislila da će najteža odluka u životu biti hoće li nastojati oživjeti svoj glazbeni san i otići na Juilliard ili će krenuti sasvim drugim putem s ljubavlju svojeg života, Adamom (Blackley). No, bezbrižan obiteljski izlet mijenja sve u jednoj sekundi i njen je život sad na prekretnici, a o njenoj odluci ovisi joj sudbina.


Super preporuka za zimske praznike stigla je i iz naklade Ljevak.

Tajni portal (Bobbie Peers)
- William Wenton, dječak s genijalnim darom za razbijanje šifri, suočava se s novom prijetnjom. Nakon što počinje trpjeti tajanstvene napadaje zbog kojih gubi kontrolu nad vlastitim tijelom i sposobnost razbijanja kodova, William se zabrine da mu nevolje uzrokuje inteligentni metal luridij. Postoji samo jedno mjesto gdje može potražiti rješenje za svoj problem: Institut za posthumno istraživanje. 


NAGRADNA IGRA Ovu knjigu možeš i osvojiti. Javi nam se na mail info@teen385.com ili Facebook (Inbox) ili Instagram (DM) te nam dokaži da si ti najveći knjigoljubac ovdje. Možeš nam fotkati svoje omiljeno mjesto za čitanje, svoju policu s knjigama, selfie s omiljenom knjigom, napisati nešto ili snimiti video - budite kreativni! Odgovor koji se najviše svidi našoj redakciji osvaja nagradu - knjigu Tajni portal Sretno svima! Igramo se do srijede u podne!
Foto: Naslovnice knjiga, PR

I.I.

Pročitajte još:

O čitanju i o knjigama: „Za mene, to je čista magija...“

Jeste li znali? Popularni filmovi koji su zapravo nastali po knjigama

Plačeš zbog filmova, pjesama i knjiga? Evo zašto si zapravo skroz snažna osobaknjige tajni portal knjiga Naklada Ljevak

Još vijesti