Slika nije pronađena

Knjige su poput starih prijatelja – uvijek im se vraćamo te se s njima osjećamo sigurno. Ponovno pročitati omiljenu knjigu totalni je gušt jer uvijek pronađemo nešto novo što nam je prvi puta promaklo.

Ljeto je idealno vrijeme za čitanje jer je vrijeme toplo, a i imamo viška vremena. Kako neke filmove možemo uvijek gledati nanovo tako i knjige čitamo jer želimo ponovno osjetiti isti osjećaj uzbuđenja kao i prvi put.

Umjesto žurenja kroz stranice da saznamo što se dogodilo, možemo opuštenije čitati i s više zabave pa je zato dobro znati koje knjige valja iznova čitati ljeti:

Louis Sachar: Holes

Oni koji su čitali ovu knjigu joj se uvijek ljeti nanovo vraćaju jer zajedno s glavnim likom putuju Camp Green Lake gdje Stanley Yelnats kopa rupe po cijele dane. Dok ovu knjigu čitamo doslovno možemo osjetiti vrućinu koja dopire sa stranica, a i mnoge će vratiti u bezbrižno djetinjstvo.Paula Hawkins: Djevojka u vlaku

Prije nego u rujnu izađe film snimljen prema ovoj knjizi, valjalo bi ju pročitati barem dva puta! Baš kao i knjiga i film će biti triler, a nakon gledanja najave za film nitko ne može ostati ravnodušan i čekati kraj. Prije kina valjalo bi ljeto provesti čitajući ovu knjigu dva puta kako bismo se bolje uživjeli.Ann Brashares: The Sisterhood Of The Traveling Pants

Ovo je ultimativna ljetna priča koju smo na ekranu gledali barem pet puta, a oni koji nisu pročitali ovu knjigu moraju znati da je velika tradicija čitati je svako ljeto. Priča je istovremeno vrlo zabavna, tužna, slatka, a u svakome će izazvati nostalgiju.


F. Scott Fitzgerald: Veliki Gatsby

Ovaj kratki književni klasik je uvijek gušt nanovo čitati, a osobito ljeti kada je vrijeme ludih zabava.  Radnja knjige sastoji se od brojnih uspomena na koje se likovi stalno vraćaju, ali slijedi upozorenje: tko god bude ovo čitao preko ljeta odmah će poželjeti napraviti veliki ljetni tulum.


M.L. Stedman: Svjetlost između oceana

Slijedi još jedna knjiga o kojoj će film izaći u rujnu stoga bi valjalo odmah pohrliti u knjižnicu. Radnja prati australijskog čuvara svjetionika i njegovu ženu koji pronađu bebu u čamcu koji je napušten.


Frances Hodgson Burnett: Tajni vrt

Ako je nekome ovo ljeto tmurno nek odmah u ruke uzme Tajni vrt jer će mu to popraviti cijelu godinu. Ova knjiga je puna odličnih i lijepih citata te se preko ljeta ne bi trebala ispuštati iz ruku, a ponovno ju čitati pravi je gušt.


Cecily Von Ziegesar: Tračerica

Ova knjiga mnoge podsjeća odmah na ljeto jer jedno vrijeme su djevojke na plaži samo ovo čitale. Osim što su čitale, one su i gledale poznatu seriju koja je nastala prema knjizi, a radnja prati Serenu i Blair u njihovim avanturama sličnima sapunici.


Harper Lee: Ubiti pticu rugalicu

Oni koji su čitali ovu knjigu odmah znaju zašto bi ju trebali ponovno pročitati i zašto baš ovo ljeto, a oni koji nisu, možemo reći samo jedno: što čekate? Jer ovo književno djelo je osvojilo generacije ljudi koji u ovoj knjizi uvijek iznova uživaju.Izvor/foto: bustle

I.P
.

Pročitajte još:

Idealne za plažu: knjige koje morate pročitati ovo ljeto!

Nakon čitanja, nema spavanja: najstrašnije horor knjige

Najljepše knjige o prvoj ljubav

knjige ponovno čitanje Ljeto Čitanje