Slika nije pronađena

Čitanje je možda samo gledanje u stranice ispunjene slovima i haluciniranje svega što se događa, ali je i najbolja stvar ikada. Iako si cijelo vrijeme na svom krevetu u sobi, u par sati možeš proputovati cijeli svijet i upoznati toliko novih ljudi, ali i samoga/u sebe.

Teško je pronaći dobru knjigu, pogotovo kada svi pričaju samo o onima koje se nalaze na popisu lektire (a većina njih nije baš nešto što nam se čita po ljeti). Stoga smo pronašli deset novi(ji)h knjiga u kojima će se svi pronaći!

1. Luke Allnutt - 'Nebo je naše'

Ovo zasigurno nije prvi roman u kojem se radnja vrti oko teške bolesti djeteta. Naime, nakon što dječak i roditelji saznaju da on boluje od agresivnog i rijetkog tumora, sve se krene raspadati. Ono što je neobično jest činjenica da se i sam autor romana borio s rakom, uz prognozu od 30% mogućnosti smrti u sljedećih pet godina. Trenutno je u redu!

2. Katherine Arden - 'Medvjed i Slavuj'

Svi smo čitali knjige Ivane Brlić Mažuranić, koja je inspiraciju crpila iz slavenske mitologije. Ako su ti se njene knjige svidjele, ovo je definitivno roman za tebe! Da se ne radi o nečemu bez veze govori i činjenica da je Amazon bio proglasio upravo ovu knjigu najboljom knjigom siječnja prošle godine! U središtu radnje se nalazi djevojka Vasja koja primjećuje stvari koje ostali ne... Za ostale detalje ćeš morati pročitati sam/a knjigu!

3. Aleksandar Holiga - 'Nogomet narodu'

Nakon nogometne groznice koja je zahvatila cijelu Hrvatsku, jedino je prirodno da se sada svi želimo što više informirati o nogometu. Kako bolje saznati sve nego od Holige, ime već poznato svim nogometnim znalcima? Uživat ćeš u ovoj knjizi čak i ako nemaš pojma što je korner, a što jedanaesterac...


via GIPHY


4. Sanja Pilić - 'Sve što sam naučila: Zapisi s Fejsa'

Svi smo pročitali Dnevnik Pauline P., a ovo je još jedno lako ljetno štivo, koje se sastoji od autoričinih statusa s Fejsa. Super je što svaki dan možeš otvoriti bilo koju stranicu knjige i krenuti čitati, jer redoslijed nije toliko bitan!

5. Becky Albertalli - 'S ljubavlju, Simon'

Ako još nisi pogledala ovaj film u kinu - nemoj! Prvo pročitaj knjigu, a zatim pogledaj film. Svakako ćeš se zabaviti i uživati u cijeloj radnji. Sve što ćemo reći jest da priča ima sretan kraj!

6. Ransom Riggs - 'Priče o čudnovatima'

Novi dodatak trilogiji o čudnovatoj djeci, sadrži deset bajki o njima, fantastičnoj čudnovatoj djeci. Svi obožavatelji znanstvene fantastike, ali na romantičan i polagan način, doći će na svoje s ovom zbirkom priča!


via GIPHY


7. Morten Dürr - 'Lars Horneman, Zenobija'

Strip je nekada bio najpopularnije štivo svakog tinejdžera, no danas je to postala prava rijetkost. Ova strip knjiga bi mogla barem nakratko vratiti fokus upravo na strip, koji je skroz zanimljivo štivo - malo teksta i puno slika! Za početak kreni s ovom knjigom, u kojoj je glavni lik sirijska djevojčica koja kreće u potragu za slobodom.


8. James Dashner - 'Labirint 4, Zapovijed: Ubij'

Prva tri nastavka ovog serijala su pretvorena u velike filmove koje smo skoro svi pogledali, a ovaj nas nastavak vraća na sam početak priče! Kako je sve ustvari počelo? Kako je i zašto labirint izgrađen? Saznaj u ovom nastavku!

9. Igor Rudan - 'Točna boja neba'

Svi zaljubljenici u znanost znaju tko je Igor Rudan i sigurno bi voljeli kad bi na jednom mjestu mogli pronaći sve njegove tekstove i intervjue, zar ne? E pa i to je napokon moguće! Ovaj znanstvenik je i član Kraljevskog društva, pa njegova razmišljanja o znanosti svakako nisu za ignorirati. A ako ne znaš tko je on, onda je ovo savršen način za upoznati se s njime!


via GIPHY


10. Danijel Dragojević - 'Kasno ljeto'

Savršeno štivo za sve romantične duše! Ako često razmišljaš o (be)smislu života, ljepoti prirode i svemu što te okružuje, uživat ćeš u ovoj zbirki poezije! Doduše, nemoj pretjerati - ovo ti je taman da svaki dan pročitaš jednu, dvije pjesme. I sam/a znaš da treba dulje za probaviti poeziju...

Eto, nadamo se da smo vam barem malo olakšali posjet knjižnici idući puta.


Foto: Giphy/Pixabay

A.Š. / Najbolje knjige

Pročitaj još:

Stavi ih na svoj bucket list – pet knjiga koje moraš pročitati prije punoljetnosti!

Napravi pauzu, pročitaj knjigu: Ove cool knjige čitaju cure tvojih godina

O čitanju i o knjigama: „Za mene, to je čista magija...“

knjige Čitanje Ljeto praznici

Još vijesti