Slika nije pronađena

Tinejdžeri danas imaju pomalo zbunjujuću reputaciju, ali nitko ne može osporiti da su jako utjecajni. Tinejdžeri su ti koji pokreću i skupljaju milijune obožavatelja na Twitteru i Vineu, pokreću kompanije na Kickstarteru, glume u najpoznatijim filmovima i serijama, vode prosvjede protiv negativnih posljedica globalizacije i kapitalizma, a čak i dobivaju Nobelove nagrade.

Ipak, koji su se tinejdžeri uzdigli iznad svih ostalih? Ovo su tinejdžeri koji imaju najveći utjecaj na društvenim mrežama ili pop-kulturi, koji su osnovali uspješne tvrtke i slično.

Mo’ne Davis, 13 godina

Ne događa se svaki dan da 13-godišnja djevojčica crne boje kože završi na naslovnici prestižnog magazina Sports Illustrated. Mo’ne Davis tu je veliku čast dobila nakon što je svome timu (Philadelphia’s Taney Dragons) donijela pobjedu u utakmici svjetskog prvenstva “Little League”. Posebne pohvale stigle su od poznatih ličnosti Amerike kao što su Michelle Obama, Kevin Durant i Ellen DeGeneres. Mnogi se nadaju da će postati uzor svim djevojčicama koje se bave sportom koji je još uvijek u velikom mjeri ‘muška stvar’.

Jazz Jennings, 14 godina

Jazz Jennings bori se za prava transrodnih osoba. Rođena kao dječak, sa samo 5 godina prošla je operaciju koja ju je ‘promijenila’ u djevojčicu. Intervjuirala ju je poznata Barbara Walters, upoznala je bivšeg američkog predsjednika Billa Clintona, a sudjelovala je i u pisanju dječje knjige “I Am Jazz”. “Imam um djevojčice, ali tijelo dječaka”, kaže Jazz u knjizi, “tako sam rođena!”

Flynn McGarry, 15 godina

U godinama u kojima mnogi njegovi vršnjaci mrze brokulu i mahune, McGarry je postao pravi pravcati kuhar – chef. Nakon što je izgradio higt-tech kuhinju u svojoj sobi, pokrenuo je svoj super uspješni klub Eureka koji poslužuje poprilično skupe obroke (160dolara). Otada se pojavio na naslovnici New York Time Magazina, kuhao u Today Showu i odradio pripravnički u restoranu 11 Madison Park. Želi pokrenuti najbolji restoran na svijetu. Pratiti ga možete na dinningwithflyn Instgram profilu.

Erik Finman, 15 godina

Dječak iz američke države Idaho osnovao je Botangle.com, koja nudi video-poduku tinejdžerima koji žele dobiti više od obrazovanja koje im se nudi. Da bi pokrenuo stranicu investirao je tisuću dolara u Bitcoin i uskoro zaradio 100 tisuća dolara. S roditeljima se dogovorio da neće morati ići na faks ako do 18. godine zaradi milijun dolara.

Tavi Gevinson, 18 godina

Gevinson je dobila cool nadimak – “glas teen generacije”. Njen online magazin Rookie za tinejdžerice mjesečno posjeti više od 3.5 milijuna korisnika. Na njenoj stranici možete pronaći sve – od osobnih eseja i promišljanja o školi i sličnome, do super tekstova o popularnoj kulturi koje obrađuje i piše na jako zanimljiv način. Osim što je dobila ulogu u predstavi koja igra na Broadwayu, planira i upisati fakultet.

Ovakvih je priča još mnogo! Na Timeovoj listi najutjecajnijih tinejdžera našle su se i neke poznate face poput Kendall i Kyle Jenner, Nasha Griera, Bethany Mote, Austina Mahonea, ali i tinejdžera koji su jako uspješni u drugim poljima, a ne samo showbizzu: sportu, biznisu, politici i slično.

Čitav popis možete pogledati ovdje, a možete i glasati za teenovca koji je po vama najcool.

Sviđaju li vam se ove priče talentiranih i upornih tinejdžera koji su zbog toga što su slijedili svoje snove postali jedne od najutjecajnijih osoba na svijetu?

L.B./izvor: Time

foto: Instagram, Twitter

utjecaj magazin time tinejdžeri

Još vijesti