Slika nije pronađena

Govor tijela može nekada reći puno više od riječi. Iako ti to ne primjećuješ, netko s kime komuniciraš je itekako svjestan tvog govora tijela i može iz njega donijeti razne zaključke.

Moguće da imaš naviku prekrižiti ruke dok razmišljaš ili ljuljati nogom kada ti je dosadno, ali ni ne razmišljaš o tome da netko s kime se družiš uopće primjećuje ove sitnice. Primjećuju. I daju značenje koje može i ne mora biti točno. Govorom tijela nesvjesno možeš drugima reći što misliš bez da koristiš riječi. Neke mali pomaci tijela tebi se mogu činiti nebitnima, ali zapravo te prezentiraju kao nepristupačnu i nezainteresiranu osobu. Ovo je sedam najčešćih suptilnih znakova  govora tijela kojima drugima poručuješ da si nezainteresirana i da ti je bolje ne prilaziti. Ako se želiš prikazati kao pristupačna, zainteresirana i prijateljski raspoložena, ovih 7 stvari izbjegavaj:

1. Osmjeh nabrzaka

via GIPHY


Osmjehom možeš pokazati da ti je drago što nekoga vidiš, ali nije svaki osmjeh, prijateljski osmjeh. Ponekad se znamo nasmijati nabrzaka, nabaciti brzinski osmjeh, koji ponekad zna biti protumačen kao umjetni. Zato je možda bolje nekada preskočiti takav osmjeh jer će biti pogrešno shvaćen - najčešće kao gluma, i nasmijati se onako zapravo – ustima i očima, od srca.

2. Intenzivan kontakt očima

Kada s nekime razgovaraš, trebaš održavati direktan kontakt očima, ali ponekad se i to može činiti pomalo neprijateljskim i napadanim. Ako se zabuljiš nekome u oči to može uplašiti tu osobu. Ti možda nemaš nikakve loše namjere, ali intenzivno gledanje nekome u oči češće se protumači kao neljubazno i nepristojno.

3. Prekrižene ruke

via GIPHY


Brojni stručnjaci za komunikaciju se slažu da govor tijela nekada govori više od riječi, a pogotovo puno možeš reći svojim prsima. Bilo koja pozicija kojom blokiraš svoje srce – primjerice prekrižene ruke preko prsiju, mogu poslati poruku da se želiš emocionalno distancirati. Umjesto da prekrižiš ruke na prsima, pusti da ti prirodno padaju uz tijelo. Ako ti ovo nije poza u kojoj se osjećaš ugodno, uvijek možeš nešto uzeti u ruku, bitno je samo da ih ne prekrižiš.

4. Sjedenje i stajanje bez da se držiš ravno

Kada s nekime razgovaraš, bilo da stojiš ili sjediš, tijelo bi ti trebalo biti okrenuto prema toj osobi i bilo bi dobro da imaš ravno držanje, a ne da si pogrbljena. Sve suprotno od toga govori  sugovorniku da ne želiš sudjelovati u tom razgovoru i da te ne zanima. Sjediti ravno može izgledati čudno na prvu, ali osim što ćeš si na ovaj način popraviti držanje tijela, dat ćeš i svom sugovorniku do znanja da si otvorena i zainteresirana za razgovor.

5. Naginjanje preblizu

via GIPHY


Ponekad je na mjestima gdje je buka teško čuti što ti osoba s kojom pričaš želi reći. No, to ne znači da je u redu nagnuti se toliko blizu da osjetiš dah te osobe na uhu. Pretjerano naginjanje prema nekome zapravo daje znakove da si osoba koja voli sve kontrolirati i da voliš zapovijedati ljudima. Daješ takve znakove zato što previše ulaziš u tuđi osobni prostor. Kada razgovaraš sa svojom BFF to je u redu, ali ako je u pitanju netko s kime si nisi toliko dobra ili netko koga si tek upoznala, naginjanje jako blizu te osobe bi bilo dobro izbjegavati.

6. Prekriženi dijelovi tijela

Kao što prekrižene ruke na prsima govore da se želiš distancirati od nekoga i da je bolje da ti se ne prilazi, tako je i s drugim dijelovima tijela. Prekrižene noge i lagana okrenutost tijela od osobe s kojom razgovaraš interpretira se kao neprijateljsko držanje. Primjerice i prekrižene ruke u krilu djeluju strogo i ozbiljno, što ipak nije cilj kako se želimo prikazati u svakodnevnoj komunikaciji. Opusti tijelo i okreni se prema osobi s kojom pričaš – to je sve što je potrebno kako bi se prikazala u pozitivnom svjetlu.


via GIPHY


7. Isprsiti se

Podići ramena i isprsiti se možda se čini kao dobra poza kako bi osoba pokazala da je samouvjerena, ali okolina to ipak češće ne doživljava na taj način, već se zbog toga činiš ratobornom. Kada zauzmeš tu pozu, ispada da želiš pokazati drugima da si fizički veća osoba i da te se treba bojati.

Naravno, kada razgovaraš s nekime, nije dobro cijelo vrijeme razmišljati o svom govoru tijela i je li prijateljski ili ne jer tek onda ćeš izgledati čudno. Najbolje je opustiti se i biti ti. Ako ti neki od ovih savjeta ostane u glavi i povremeno ga se sjetiš kada s nekime razgovaraš – super, ali nikako nemoj cijelo vrijeme razmišljati o tome kako su ti položene ruke, a kako noge.

Foto: Freepik – freepik/ Giphy

M.T.

Pogledajte još:

Govor tijela – kako znati da netko flerta s vama?

Uz pomoć ove poze ćete uvijek ispasti dobro na svojim Instagrafijama – otkrij o kojoj pozi se radi...

Rano ustajanje ujutro nije tako grozno kao što se čini! Uz ovih 6 trikova i ti možeš postati jutarnja osoba

Govor tijela nepristupačnost nezainteresiranost

Još vijesti