Slika nije pronađena

Bez obzira na to dolaziš li iz Slavonije, Dalmacije, Like, Zagorja ili Međimurja, vrlo vjerojatno imaš određeni naglasak po kojem si prepoznatljiva. No, jesi li znala da je tvoj naglasak mnogo izraženiji kad si pijana? Evo što je razlog tome...

Sigurno ti se barem jednom dogodilo da si malo više popila i počela govoriti nešto što inače ni u ludilu ne bi izgovorila. Tu je glavni krivac bio upravo alkohol koji često rezultira promjenama u ponašanju. Zbog njega se često ponašamo glupavo i blesavo .

Osim ponašanja, stručnjaci diljem svijeta nedavno su potvrdili da alkohol svojim djelovanjem može promijeniti i tvoj naglasak.

via GIPHY


Naš naglasak često odaje odakle dolazimo, čak i onda kada ga uspješno ili manje uspješno pokušavamo prikriti. Nekima to čak i polazi za rukom, ali samo dok u krvi nemaju nešto više promila... Naime, vjeruje se da pijani ljudi teže prikrivaju svoj naglasak nego u situacijama kad su potpuno trijezni. Alkohol kao takav utječe na tvoju sposobnost govora i kontroliranja samog naglaska, a ujedno uzrokuje i ono klasično 'petljanje' jezika.

Isto je za nedavno provedeno istraživanje potvrdila i dr. Amee Shah, profesorica sa studija zdravstvenih znanosti na Sveučilištu Stockon. Po njezinim riječima, promili u krvi ne utječu samo na našu pažnju i pamćenje, već i na sposobnost planiranja onoga što govorimo.


Tvrdi da na jednak način reagiramo kad smo umorni ili bolesni, a sve zbog oslabljene koncentracije da utječemo na to što i na koji način govorimo. Zbog toga idući put kad cugaš, imaj na umu da postoji velika vjerojatnost da tvoj izvorni naglasak dođe do izražaja, i to mnogo više nego što bi ti sama to željela.

Foto: Shutterstock

D.Š.

Pročitajte još:

Što kad cuganje postane problem? Evo kako prepoznati ovisnost o alkoholu!

Alkohol umjesto hrane – pojavljuje se novi trend među mladima koji je 'produžena ruka' anoreksije

Stani. Razmisli. Nije vrijeme da probaš alkohol.

alkohol Jezik naglasak ponašanje

Još vijesti