Slika nije pronađena

Nemoj biti jedna od onih osoba koja će s 20 godina na pitanje 'Koja je posljednja knjiga koju si pročitala?' odgovoriti s 'Vlak u snijegu' ili nešto slično. Ove su knjige za mlade, imaju fora teme i lagane su za čitanje. Kada ih jednom primiš u ruke, nećeš puštati do posljednje stranice.

Čitanje je dobro za tebe iz brojnih razloga, od toga da ćeš se znati bolje izražavati do toga da ćeš imati kul hobi. Teško je voljeti čitanje kada se popis lektire u srednjoj sastoji od knjiga koje su učenicima većinom dosadne. Treba i njih pročitati, jer neke su dio kulture i jednostavno trebaš znati za njih i o čemu se radi u njima. ALI, dosadne lektire nisu razlog da mrziš čitanje ili da nikada ne primiš knjigu u ruke. Pogotovo kada na svijetu postoji toliko knjiga! Zato ti donosimo popis od 5 knjiga koje možeš pročitati ove godine. Oduševit će te svaka na svoj način.

1.John Green – Nikad kraja kornjačama
Jedan od odličnih pisaca za mlade s čijim knjigama ne možeš pogriješiti koju god uzmeš u ruke, ali jedna koju ti preporučujemo je 'Nikad kraja kornjačama'. Pubertet je zeznuta stvar, a ovaj pisac piše o njemu kao da je i sam tinejdžer. Jasno mu je sve što te muči i o tome piše na zanimljiv način. Ovo je priča o curi koja se toliko boji bakterija, mikroba, upala, zaraza i smrti da ima napadaje panike zbog toga. Uz to mora navigirati kroz svoj život, prijateljstva, ljubavne probleme, nestanak tate milijardera njenog prijatelja, napade tjeskobe...


2.Sally Rooney – Normalni ljudi

Po ovoj je knjizi čak snimljena i serija, ali ti ipak preporučujemo da odoliš i umjesto serije, prvo pročitaš knjigu. Knjiga ima dva glavna lika – djevojku Marianne, koja mrzi ljude, u školi uvijek sjedi sama i cijelo vrijeme čita knjige, a tu je i Connell, marljiv učenik, zgodan, bavi se sportom i svi ga vole. U jednom će se trenutku njihovi naizgled skroz suprotni životi spojiti, a hoće li njihova povezanost i ljubavi uspjeti izdržati sve što život baci pred njih? Ovo je ljubavni roman, ali isto tako i roman o odrastanju, obitelji i prijateljima.



3.Rainbow Rowell – Obožavateljica
Cath, glavni lik ove priče, obožava Simona Snowa. Njegov je najveći fan. Ona i njena sestra blizanka bile su lude za njim, barem dok njenu sestru to nije popustilo. Kada krenu na faks, Cath odjednom ostane sama jer njena sestra blizanka ne želi živjeti s njom te se sama bori s dolaskom na fakultet i studentskim mukama. Sestre blizanke su do faksa bile toliko povezane i bliske da nova odvojenost Cath pada izuzetno teško. Dok ona otkriva kako je to živjeti bez da se uvijek oslanjaš na nekoga, uplete se u priču i slatka romansa. Prava je to slatka i zanimljiva knjiga za mlade.


4. Karen M. McManus– Lažljivac među nama

Napeta i misteriozna priča koja će te uvući u novi svijet u sekundi. Jedan je ponedjeljak, sasvim običan ponedjeljka u školi. Pet učenika mora ostati na produžnoj nakon nastave, ali samo ih 4 izađe živih na kraju. Simon umre od alergijske reakcije nakon što je popio vodu, a u torbi nije imao injekciju koju uvijek ima sa sobom. Njegova smrt nije nesretan slučaj, pogotovo je policija sumnjiva jer se sazna da je Simon imao sočne tajne o ostalim učenicima s kojima je bio na produžnoj. Što se tu dogodilo i kako će se nositi sa strahom? Ovo je najnapetiji roman na listi i totalno nepredvidljiv.


5.David Levithan – Svakog dana

Iako je ova knjiga tu već neko vrijeme, puno ljudi nije nikada čulo za nju, ali odlična je, za mlade je i držat će te zainteresiranom do zadnje stranice. Radi se o 16-godišnjaku koji se svaki dan budi u tijelu druge osobe – ima novi život, novi izgled, nove probleme, sve novo, i tako svaki dan već 16 godina. Sve dok ne upozna djevojku Rhiannon i zaljubi se. Što sada? Kako osvojiti curu ako si svakog dana druga osoba? Ovo je istovremeno i zabavna i dirljiva knjiga. Pogledajte još:



Film ili knjiga velikog ljubavnog hita 'After' - što je bolje? Pitali smo nekoliko fanova i ovo je njihova presuda

Od autora knjige 'Five Feet Apart' po kojoj je snimljen i film stiže nova romantična i srcedrapajuća priča

Kako je zavoljela čitanje i koji su njezini favoriti za ovu zimu? Ovo je priča teen novinarke

knjige prijedlozi knjiga Čitanje knjige za mlade što čitati

Još vijesti