Slika nije pronađena

Imaš problem koji jednostavno ne znaš kako riješiti? Obrati se za pomoć svojim vršnjacima u našoj rubrici 'Pitanja & Odgovori'. Netko je uvijek tu tko će ti dati dobar savjet.

Razlika u godinama je vjerojatno spriječila brojne parove da uđu ili ostanu u nekoj ljubavnoj vezi. Najgore od svega je što možda njima osobno ne smeta ta razlika, ali se boje osuda i komentara od strane okoline – u većini slučajeva je okolina ta koja osuđuje razliku u godinama, pa čak i onu minimalnu. Nekada toga nismo niti svjesni, ali podsvjesno imamo u glavi da razlika nije dobra, ni ne razmišljajući o tome mislimo li to zaista mi ili se bojimo komentara naših bližnjih. Razliku u godinama muči i jednu djevojku čije se pitanje našlo i u našoj rubrici 'Pitanja & Odgovori':


Imam 18 godina, ovo ljeto sam odlučila zaraditi nešto novaca da odem s curkama na more. Na poslu postoji jedan lik koji ima 30tak godina, ali izgleda mlađe i jako mi se sviđa. Možda sam zabrijala, ali imam osjećaj da se i ja njemu sviđam. Došao se upoznat sa mnom iako nije morao, uopće nismo u kontaktu na poslu, ali kad god sam u prolazu me zaustavi i pokrene priču. Mislite da je prevelika razlika u godinama?
Ostali registrirani korisnici su, kao i uvijek, pomogli djevojci sa konkretnim savjetima. U odgovorima na ovo pitanje većinom prevladavaju pozitivni odgovori koji djevojku uvjeravaju kako ju godine ne bi trebala brinuti te da one jesu važne, ali nisu ključne:


Mark Twain: Kada si punoljetan, više ne gledaš.Nakon 20-te, više ne brojiš
Ovo je istina! Osobe nakon što postanu punoljetne ne obaziru se više na hrpetinu stvari, pa tako se više ni ne osvrću na godine. U principu, čim smo stariji, tim nam se razlika u godinama čini puno manja nego dok smo mlađi, tako da nakon 20-te, prestaješ brojiti. Osim ovog komentara, istaknuli su se još neki malo drugačijeg mišljenja:

Zggirl16: Ovisi koliko si ti zrela. Moraš gledati na to da on već radi i vjerojatno se sam uzdržava, a ti se još školuješ. Iako, kada se stvarno zaljubiš i ako se dobro slažete, godine su najmanji problem.Zrelost

Zrelost je također jako bitna, a to vidimo da zna i naglašava osoba iz prošlog odgovora. Zrelost kod osobe se u većini slučajeva uopće ne mjeri prema godinama, nego prema njihovom mindsetu u glavi – na taj način ti zapravo iskazuješ svoju zrelost, a ne prema godinama. Tako da, ako smatraš da si još uvijek djetinjasta, možda nije pravo vrijeme, no ako si sad svjesnija cjelokupne situacije – godine te ne bi trebale sprječavati u tome.  

Aham: Ja osobno ne bi, ali ako tebi ne predstavlja problem, sure, why not, punoljetna si.Samoprocjena

Svaka osoba za sebe najbolje zna što je u tom trenutku dobro za nju ili nije. Kao što je već spomenuto, godine jesu važne, ali one nisu ključne za dobar odnos i dobro funkcioniranje veze. Bitno je da je osoba emocionalno zrela i stabilna te da je svjesna mogućih razlika koje bi mogle naići na tom putu. No, ako i nakon tog zaključka odnos i veza ne funkcionira, potrebno je prekinuti na vrijeme. Osuda okoline će uvijek postojati pa makar se radilo i o svega 2 do 3 godine razlike, no to ne znači da zbog okoline netko ne bi mogao biti u vezi sa starijom osobom. Bitno je razumjeti sam sebe i shvatiti ono na čemu mi trenutno stojimo – jesmo li spremni i svjesni svega što to nosi ili nismo.


Sve ostale odgovore na ovo pitanje i savjete koji su stigli, možeš pogledati ovdje.


Pogledajte još:

Pitanje tjedna: Najčešći razlozi zašto ti dečko ne odgovara na poruku istog trena ili nekad samo nestane

Pitanje tjedna: Što pokloniti prijatelju ili prijateljici za posebnu prigodu? Evo 20 ideja!

Pitanje tjedna: Započeti odnos 'prijatelji s povlasticama' ili ne? 4 pitanja koja si moraš postaviti prije

veza pitanaj i odgovori Razlika u godinama svaštara

Još vijesti