Slika nije pronađena

Iako kad navršiš osamnaest godina smiješ polagati vozački ili reći roditeljima: 'Sad sam punoljetna, mogu raditi ono što želim' to stvarno ne znači da si i odrasla. Problem je u tome što nitko ne može reći kad si to točno potpuno odrasla.

Možeš li se smatrati odraslom kad završiš školu? Kad uđeš u prvu pravu ozbiljnu vezu? Kad se udaš? Jednostavno nema pravog odgovora, ali postoje neke stvari koje odrasli rade dok smo kao klinci njih pošteđeni.

Odrastanje se događa postepeno i kroz neki dulji period, a ovo su neki pokazatelji da si krenula u dobrom smjeru:

1. Sama obavljaš svoje zadatke – ovo je prvi korak ka tome da postaneš samostalna i zrela osoba. Do sada te uvijek mama mora podsjećati da pospremiš krevet, usisaš sobu ili opereš suđe, ali znak zrelosti jest kad to učiniš bez da ona prvo to sto puta kaže. Evo što sve rade odrasle osobe, a toliko je jednostavno na možeš i ti:

*stavi prati rublje ranije, a ne kad više nema čistih traperica u ormaru

*dan ranije napravi listu stvari koje te čekaju da budeš spremna

*sama se naruči na pregled kod doktora/zubara/frizera

*pospremi ladicu sa šminkom i riješi se svih onih Barbie sjajila i sjenila

*budiš se sama za školu

*možeš skuhati jednostavan obrok


2. Počinješ štedjeti -  ne mislimo na to da si otvorila bankovni račun, kasica-prasica sasvim je dovoljna. U krajnjem slučaju i stara teglica od krastavaca je cool rješenje. Dakle, svaki put kad u džepu od jakne nađeš 5 kuna ili kad ti baka da džeparac ubaciš to u kasicu i štediš za ljeto umjesto da sve odmah potrošiš na novi lak za nokte koji je samo nijansu drugačiji od onog kojeg već imaš.


3. Prihvaćaš svoje roditelje takvima kakvi jesu – bez brige, ovo nekima ne uspijeva ni u tridesetima i kasnije. Poanta je u tome da možeš realno gledati na svoje roditelje i prihvatiti ih takvima kakvi jesu. Nije ih dobro idealizirati, ali niti kritizirati ih stalno. Oni rade sve što misle da je najbolje. Znak odrastanja jest kad uspiješ pronaći zajednički jezik  s njima, ne svađaš se odmah čim kažu nešto što ti nije po volji i kad si čak dobrovoljno spremna provoditi vrijeme s njima. Pitaš se, što sve možeš raditi s roditeljima?

*odvedi mamu u novi cool kafić u gradu

*otiđite na izlet u prirodu

*popijte kavu kod kuće i samo razgovarajte (ne bi vjerovala, ali mama ti možda može dati koji cool ljubavni savjet)


4. Sama rješavaš svoje probleme – baš kao i prethodna točka, ovo nije lako. Navikli smo da su oni uvijek tu, a i to će tako biti. No, vrijeme je da sama naučiš riješiti svoje probleme. Pukao ti je gumb? YouTube zna kako riješiti taj problem. Posvađala si se s bff pa očekuješ da tvoja mama zove njezinu? A ne ne, ti to možeš i sama riješiti.



Foto: Shutterstock/Giphy

I.I.

Pročitajte još:

Grozne stvari koje su dio odrastanja

Pet načina da od roditelja dobiješ uvijek sve što želiš

Sitnice kojima ćeš uvjeriti roditelje da si konačno dovoljno zrela

odrastanje odrasti zrelost zrela

Još vijesti