Slika nije pronađena

Imaš već dovoljno godina i dosta ti je da moraš stalno roditeljima polagati račune. Prisjelo ti je neprestano objašnjavanje s kim si, kamo ideš, što radiš ili činjenica da vani možeš ostati kraće od svih svojih frendica.

Postoje mali trikovi kojima ćeš starcima dati do znanja da si postala zrela i da je vrijeme da ipak malo popuste sa svojim pravilima.


1. Pospremaj iza sebe

Ako želiš da te roditelji počnu doživljavati kao odraslu osobu počni se tako i ponašati. Doba da ti mama posprema sobu je završilo, počni prati suđe nakon ručka, a njihov pogled na tebe će se svakako promijeniti ako predložiš da u subotu ti pospremiš stan.


2. Ne dopusti da te naživciraju

Roditelji su ti i naravno da ti idu na živce. No, iako si do sada svaki put planula kad te tata prije izlaska pitao imaš li potkošulju, a mama jesi li jela - sad reagiraj drugačije. Jednostavno duboko udahni i budi korak ispred njih. Već znaš čime te mogu izbaciti iz takta i jednostavno im nemoj pokazati to. To je također znak odrastanja.

3. Probudi se sama

Nisi više osnovna škola da te mama mora probuditi i napraviti ti kakao. Navi budilicu na mobitelu i sama se probudi i napravi si doručak. Simple as that.


4. Budi točna

Ako si do sada uvijek kasnila kući s izlaska, prestani to raditi. Ako vide da dolaziš kući na vrijeme i poštuješ dogovor, stvarno postoji mogućnost da ti dopuste da ostaneš dulje vani. Ali ako ti ne poštuješ dogovor, zašto bi oni?

5. Razgovaraj s njima

Iako nakon škole uvijek ideš ravno u sobu, ostani i popričaj malo s njima. Pričaj im o školi, frendicama, treningu. Ne moraš ulaziti u detalje, ali malo druženja će poboljšati vaš odnos. A i tko zna – možda mama ima nešto tebi za ispričati ili se pojadati.

 

6. Trudi se u školi

Ima li boljeg argumenta od dobrih ocjena u školi? Nema! Iako bi naravno trebala učiti i zbog sebe, tata će te prije pustiti na tulum ako zna da si dobila peticu iz zadnjeg testa ili ispravila neku lošu ocjenu.


7. Kuhanje je dobra ideja

Naravno da im neće pripremiti prepelicu u umaku od humusa na posteljci od nečeg ludog, ali skroz je okej ideja pripremiti doručak za svoje roditelje u subotu ili nedjelju. Ili se ponudi mami da ćeš joj pomoći oko ručka i naučiti nešto novo. Jendog dana ćeš biti sretna kad počneš osvajati frajere svojim kulinarskim čarolijama.


8. Priznaj grešku

Nitko ne voli onu rečenicu 'Moramo razgovarati o nečemu', ali ako su te roditelji prozvali zbog loše ocjene ili nečega, jednostavno priznaj grešku i reci da ćeš se potruditi više. Nema smisla okrivljavati profu ili smisliti neku jadnu ispriku već budi odrasla i priznaj da si zeznula sama.

Foto: Shutterstock/ Giphy

I.I.

Pročitajte još:

Imaš stroge roditelje? Nisi jedina!

Kako uvijek imati dobar odnos s roditeljima

Strogi i nepopustljivi: što učiniti kada nam roditelji brane da imamo vezu

roditelji zrelost zrela

Još vijesti