Slika nije pronađena

Draga si i sramežljiva, lako te navesti da pristaneš na nešto što ustvari ne želiš. Bez obzira na to što će tvoj dečko, frendica ili društvo zbog toga biti sretni, to ne znači da sebi činiš dobro. Evo kako ćeš naučiti reći NE!

Problem 1: DEČKO

Nije nikakva tajna da su, kad je riječ o spolnim odnosima, dečki nestrpljiviji od cura. Ali to nije razlog da se navaljuje na njih i da ih se požuruje. Dečki moraju naučiti biti strpljivi i poštivati izbor i želje svojih djevojaka. A kako bi naučili biti strpljivi, trebaju razumjeti poruke koje šalju cure. Postoji samo jedan način da se dečku da na znanje kad se treba zaustaviti: jasno i glasno reći mu NE.

Problem: On bi htio, ali ti ne želiš

Rješenje: Budi iskrena prema sebi

Objašnjenje: Prije nego što uopće izađeš s nekim frajerom, dok ste još u fazi koketiranja moraš početi razmišljati dokle si spremna ići s njim. Riječ je o tvojem tijelu i tvojem užitku. Čak i ako razvojem veze promijeniš mišljenje, uvijek budi iskrena prema sebi i ne daj se iz puke slabosti uvući u situaciju koja te nadilazi.

Poruka: Ako ti jasno znaš što hoćeš, i on će znati što hoćeš.

Problem: Nisu utvrđene granice do kojih želiš ići

Rješenje: Budi iskrena prema njemu

Objašnjenje: Iskrenost je potrebna, i to od samog početka, kako ti ne bi bilo neugodno i teško reći NE u trenutku kad situacija postane prevruća. Nemoj dopustiti da stvari odu predaleko i ostanu nejasne. Ako si ga makar u šali ostavila u uvjerenju kako postoji mogućnost da postanete intimni, bit će ti teško zaustaviti ga jer će misliti kako se premišljaš i pokušat će te razuvjeriti.

Poruka: Ako nisi spremna za odnose, daj mu to do znanja na početku veze. Tako i kad ga odbiješ, neće biti iznenađen.

Problem: Pustila si njegovoj mašti na volju

Rješenje: Izbjegavaj preintimne dodire

Objašnjenje: Seksualna je želja u muškaraca vrlo jaka. Nekad nije dovoljno reći im NE samo jedanput. Kada stvarno žele seks, mogu biti vrlo uporni. Veza funkcionira na dvije razine: emocionalnoj i fizičkoj; ako ne želiš spavati s frajerom, nemoj ga provocirati na fizičkom planu jer kad jednom u njemu pobudiš želju, teško ga je ohladiti.

Poruka: Ako s njim ne želiš spavati, ne znači da seks mora postati tabu tema. Upravo suprotno! Razgovarajte o tome.

S.O.S. situacija:

Naučila si svladati problem kako dečku reći NE kad od tebe želi ono na što nisi spremna. Prema njegovoj reakciji na tvoje NE spoznaj je li on prava faca ili luzer koji te želio iskoristiti nabrzinu. Dečko je O.K. ako ne navaljuje (to znači da te poštuje), tješi te i tvrdi da te razumije (zbilja te voli), nasmiješi se (stvarno želi biti s tobom) ili je kaže da imate vremena (pažljiv je). Dečko je smeće ako je kaže da si sebična (Ma nemoj! A da on nije malo sebičan?!), nazove te provokatoricom (ostavi ga odmah), predbaci ti je da ga ne voliš (to je prava ucjena) ili ako ti je prijeti ti da će te ostaviti (stvarno je gad).

Problem 2: FRENDICE

Seks nije jedina situacija kada te mogu navesti da pristaneš na nešto što ne želiš. Ima mnogo situacija kada te starci ili frendice mogu nagnati da nešto učiniš iz bojazni, slabosti ili da nekoga ne povrijediš. I u tim situacijama treba znati reći NE.

Problem: Popustljiva si prema frendici

Rješenje: Nađi mjeru i ne dopusti iskorištavanje

Objašnjenje: Teško je ne popustiti prijatelju, čak i kada ti zbilja dođe da ga otkantaš. To je vrlo osjetljivo pitanje, pogotovo ako si osoba koja voli ljude te ih voli razveseljavati. Ne smiješ im dopustiti da utječu na tvoju slobodu i da te počnu izrabljivati. Normalno je nekome učiniti uslugu jedanput ili dvaput, zato postoje prijatelji, no i tu moraš postaviti granicu.

Poruka: Kada usluge postanu prečeste i kada je uvijek riječ u istoj stvari, moraš smoći snage reći NE onima koji te izrabljuju.

Problem: Prijateljica iz razreda želi od tebe prepisivati testove

Rješenje: Objasni joj koliko si dugo učila za test

Objašnjenje: Bojiš se da će se frendica uvrijediti ako joj ne dopustiš da prepisuje od tebe na testu? Ili ti je dosta stalno biti posrednik između najbolje frendice i njezinih frajera? Najradije bi otkantala frenda koji od tebe stalno žica novac? Nemoj se osjećati krivom. Reci im NE, NE i NE! Pa što onda ako se uvrijede, bolje i to nego da i dalje zlorabe tvoje prijateljstvo.

Poruka: Oni koji su dostojni tvog prijateljstva neće se lako uvrijediti kad ih odbiješ u nekom nemogućem traženju.

Problem: Popuštaš jer si impresionirana frendicom

Rješenje: Smanji doživljaj, shvati da vrijediš koliko i ona

Objašnjenje: To što pristaneš na nešto što bi željela odbiti katkad je posljedica tvoje dobrote, ali katkad i činjenice da nemaš hrabrosti izreći svoje mišljenje. Čak i ako nisi sramežljiva, neke osobe imaju toliki utjecaj na tebe da im popuštaš. Nemoj!

Poruka: Svaki put kad pomisliš da nešto trebaš učiniti jer je ona bolja, sjeti se stvari u kojima si ti naj. I zauzmi odlučan stav.

S.O.S. situacija:

Starci ti uvijek žele najbolje, odluke koje u tvoje ime donose uvijek su u tvom interesu... barem u njihovoj glavi. Oni okvirno znaju što je za tebe dobro, ali im se može dogoditi da potpuno pogriješe. Posebice kad je riječ o izboru tvojih hobija, prijatelja ili škole. Nemoj pristajati na njihove prijedloge samo zato jer ih ne želiš naljutiti ili jer na tebe vrše pritisak. Ali, budi oprezna! Nemoj im se niti grubo suprotstavljati, uvijek budi razumna i fleksibilna: objasni im svojim riječima i mirnim tonom zašto ne želiš prihvatiti ono što ti predlažu.

Teen

prijatelji Obitelj Odnosi reći ne sramežljivost