Slika nije pronađena

Ajme koja grozna fotka! Briši to odmah! – scenarij je poznat. Prijatelj/ica te snimio/la nespremnu, stavio/la sliku na Facebook i sad svi vide tvoje sjajno lice, zatvorene oči i podbradak koji ustvari ni nemaš. Kako bi ubuduće izbjegao/la takve situacije, potrebno je znati tek nekoliko malih trikova poznatih fotomodela i bljesak fotoaparata sljedeći put dočekati i više nego spremno.


Izvor: www.deviantart.com

Priprema kod kuće

Promotri svojih nekoliko najdražih fotografija. Smiješ li se na njima? Pred ogledalom uvježbaj svoj najdraži osmjeh i primijeni ga kad se sljedeći put snimaš. Na slikama najgore ispada onaj isforsirani, umjetni smiješak, stoga pokušaj da bude iskren (sjeti se nekog tebi dragog događaja ili osobe na tren). Ukoliko se slikaš na zabavi na kojoj si maloprije pojeo/la čokoladni kolač ili neku drugu obojenu hranu, bolje je primijeniti tajanstveni smiješak Mona Lise nego riskirati krezubi efekt na slici.

Ako se spremaš na izlazak i znaš da ćeš se fotkati s društvom, početnu pripremu možeš napraviti i kod kuće. Prije svega – oprana kosa. Nema goreg od masnih rezanaca na glavi kojima će blic fotića dati još i dodatni sjaj. Lice također ne smije biti sjajno; ukoliko imaš problematičan ten upotrijebi matirajući tekući puder i onaj kameni kako bi upio eventualnu preostalu masnoću s lica. Sjaj je poželjan samo na tvojim obrazima, usnama i eventualno očima za što su pogodni razni shimmeri i sjajila za usta. Pripazi na količinu jer prevelika te može učiniti slinavom. Sjajilo je prije fotkanja potrebno nanijeti na sredinu donje usne te na rubove gornje. Dečki, ni vi ne zazirite od mrvice korektora koji će ubiti crvenilo prištića – važno je dobro ga utapkati u kožu kako se ne bi poznali prijelazi i odabrati nijansu koja odgovara vašem tenu.

Najvažniji je pogled

Bljesak fotoaparata tjera nas da reflektivno zatvorimo oči što rezultira pijanim i nadasve smiješnim fotografijama. Kako bi to izbjegli, znalci prilikom poziranja ne gledaju direktno u aparat, već malo iznad objektiva. Tako se izbjegava neugodan susret s bljeskalicom, a na slici će ispasti kao da gledaš direktno u kameru. Ako želiš da ti oči izgledaju veće, netom prije okidanja brzo pogledaj prema gore te potom vrati pogled. Želiš li pak na slici izgledat seksi, najbolje je baciti slavan i holivudski isproban pogled preko ramena.


Slavni fotomodel Tyra Banks naučila je tajnu da je sve u pogledu; iako zatvorenih usta, ona se smije - očima

Pokaži svoje najbolje lice

Ničije lice nije simetrično, što je razlog tome da smo rijetko zadovoljni svojim en face fotografijama. Jedan pogled u ogledalo otkrit će ti kojim si profilom svog lica zadovoljniji/a te svoju glavu pred kamerom okreni u taj lagani poluprofil.

Kako bi izbjegao/la lažni (ili pravi) podbradak, glavu i bradu nagni lagano prema naprijed. Naime, prilikom smijanja imamo običaj naginjati glavu prema natrag što i uzrokuje stvaranje nesretnog podbratka. Ukoliko imaš problema s njime, izbjegavaj i fotografije koje nastaju u tzv. žabljoj perspektivi (slikane od dolje).

Ukoliko na svojoj slici želiš ispasti ozbiljno ili tek lagano nasmiješeno (bez pokazivanja zubiju), lagano otvori usne i opusti ih. Stisnute, one odaju dojam krutosti i izgledaju neprirodno.


Izvor: www.deviantart.com

Namjesti se

Sada je tvoje lice savršeno spremno za fotoaparat, no što je s tijelom? Na fotkama svi želimo ispasti vitki i visoki, i po tom je pitanju lako prevariti kameru. Dovoljno je stati uspravno i lagano se zakrenuti u jednu stranu, tako da drugo rame bude bliže fotoaparatu. Ili obrnuto, okrenuti se u stranu, te potom gornji dio tijela zakrenuti prema kameri, s ramenima iza i glavom lagano nagnutom prema naprijed. Ovo je ujedno i tipična manekenska poza, koju svaki model savlada na samom početku svoje karijere. Ukoliko želiš prikriti svoju veću stražnjicu i/li šire bokove, na bok stavi ruku čime ćeš istaknuti torzo.

Bez muke nema nauke

Neki od nas rođeni su fotogenični; bez imalo muke ispadaju sjajno na gotovo svim fotografijama a kamera im jednostavno ide ususret prikrivajući sve nedostatke a ističući ono najljepše. Kod većine nas ipak to nije stvarno stanje stvari. Zato poziranje uvježbaj pred ogledalom ili pomoću samookidača na svom fotiću u svojoj sobi. Snimi puno fotografija, te prouči koje su poze i mimika lica odgovarajuće za tebe. Uskoro ćeš imati pod kontrolom svaki bljesak kamere i sa zadovoljstvom gledati svaku tagiranu fotku na nekoj od socijalnih mreža.

I.V.

facebook fotografija slikanje fotke Ljeto