Slika nije pronađena
Jer– ljeto je, temperature su visoke i svi traže spas od vrućina. Mnogi će ga pronaći u klima-uređajima! Međutim čak i ako u svome domu nemate klimu, postoje trikovi koji će vam olakšati paklene vrućine.
Kad vas sve drugo razočara, ovi trikovi bi vam trebali pomoći:
1. Umjesto na temperaturu u svom domu, fokusirajte se na temperaturu svoga tijela
Ako su naši preci preživljavali bez klima-uređaja, nema razloga da i nama to ne pođe za rukom. Za početak trebate pripaziti na temperaturu svoga tijela. Ispijajte ledene napitke i tu prije svega mislimo na vodu, tuširajte se u hladnoj vodi, na područja sa snažnim pulsom kao što su vrat i zapešća stavljate mokre tkanine, pametno birajte odjeću, neka bude od prirodnih i prozračnih materijala, a pored kreveta stavite posudu s hladnom vodom i ako vas usred noći probudi vrućina, u nju umočite noge. Rashlađivanju tijela pomaže i mokra kosa, pa navlažite cijelu kosu ili jedan njezin dio kako biste se brzinski rashladili. Možete i zamrznuti rupčić i rashladiti se tako što ga na osim već spomenuti vrat i zapešća stavljate na čelo, ruke ili noge. Kada se tkanina zagrije, isperite je i vratite natrag u zamrzivač ili hladnjak. Ako ste na moru, sigurno znate koje su vam opcije.

via GIPHY


2. Isključite sve izvore topline

Pokušajte što manje koristiti pećnicu i okrenite se hladnim salatama i jelima koje možete pripremiti bez paljenja pećnice.

Osim toga, nemojte bespotrebno držati upaljena svjetla. Kada ne koristite računalo, isključite ga. Isto vrijedi i za televizor jer svi ti uređaji dodatno će zagrijati vaš životni prostor, piše Zadovoljna.hr.

3. Otvaranje/zatvaranje prozora

Tijekom dana, za vrijeme najvećih vrućina zamračite svoj dom. Spustite rolete i navucite zavjese jer velik dio neželjene topline u dom dolazi upravo kroz prozore. Zamračivanjem pomažete svome domu da se ne pretvori u minijaturni staklenik.

Navečer, posebno ako živite na području gdje tijekom noći temperature padaju, prozore otvorite kako bi vašim domom cirkulirao svježi zrak.


via GIPHY


4. Pametno birajte posteljinu

Dok su plahte od flanela odličan odabir za zimu kada želite da vam bude što toplije, ljeti je pametniji odabir pamučna posteljina koja će vam pomoći da lakše dišete i na najvećim temperaturama. Nećete pogriješiti ni ako se odlučite za svilu ili saten, piše Zadovoljna.hr.

5. Napunite frižider osvježavajućim poslasticama i laganijom hranom

U borbi s vrućinama može vam pomoći i hrana. Napunite frižider voćem, napravite osvježavajuće ledene lizalice, jedite puno povrća. Izbjegavajte tešku hranu i birajte namirnice koje će vašem tijelu osigurati dovoljno vode i energije.


Foto: Freepik/ Giphy

M.S.K./ Izvor

Pogledajte još:

Zvučat ćemo kao tvoja baka, ali – PAZI SE VRUĆINA! Evo kako preživjeti ljetne temperature

[KVIZ] Kako ti podnosiš ove vrućine vani?

7 stvari koje možeš raditi dok je vani prevruće

Pomoć spas od vrućine Vrućina vrućine hlađenje savjeti