Slika nije pronađena

Na neke se stvari ne možeš pripremiti jer ti nitko ni ne kaže da te čekaju. Kada završiš srednju školu, ili ćeš upisati faks, krenuti raditi ili uzeti vrijeme za  razmisliti što želiš, ali koju god opciju da odabereš, pronaći ćeš se pred hrpom novih 'odraslih' situacija na koje te nitko nije upozorio.

Biti odrasla osoba je super jer ti napokon nitko ne može određivati što smiješ raditi, a što ne. Ili do kada smiješ biti vani. Možeš i jesti palačinke s Nutellom za doručak, ručak i večeru ako to želiš. Možeš ostati budna do 3 ujutro svaki dan bez da ti itko prigovara. Zvuči dosta dobro, ALI iako je to sve istina, kada završiš srednju i kreneš raditi ili studirati, čekaju te i neke druge 'odrasle' stvari i situacije, one za koje ti nitko nije rekao, ali su tu, čekaju da te iznenade. Evo koje su to.

1.Pronaći 'posao iz snova' nije nešto što će ti se odmah i lako dogoditi

Sretnici su oni kojima uspije iz prve pronaći idealan posao, njihov posao iz snova. Za ostalih 99% to tako ne funkcionira. Trebat ćeš raditi različite studentske poslove koji ti neće biti najdraži, ali ćeš ih raditi jer će ti trebati džeparac ili ćeš se nakon srednje zaposliti na nekom poslu koji ti neće biti ono što si sanjala, ali će biti ono što si uspjela dobiti. Do posla iz snova ćeš doći, uz puno truda i rada, ne bi smjeli odustati od toga, ali nemoj očekivati da će svaki posao koji ćeš raditi biti divno iskustvo.

2.Iako u teoriji možeš biti budna svaki dan do 3 ujutro, u praksi to ne funkcionira

Kada smo mali, mama i tata nas tjeraju da idemo rano spavati, i puno nas se sigurno ljutilo na taj režim. Kada završiš školu i kreneš s odraslim životom misliš kako ćeš napokon moći ostajati budna do kada god hoćeš, ali par dana za redom nastavi tako, i više nećeš preko dana moći funkcionirati, a to nije opcija. Imat ćeš obaveze svaki dan koje treba rješavati i ne možeš pola dana provesti kao zombi.

3.Ne znaš sve – i trebaš to prihvatiti

Iako si samostalna i znaš se brinuti o sebi, dođe uvijek neka situacija kada jednostavno ne znaš što i kako napraviti i tada je u redu zatražiti pomoć. To nije znak da si slaba ili glupa, već suprotno. Samo zato što si sada odrasla osoba, nisi dobila preko noći sva znanja svijeta. Bilo da trebaš neku pomoć od roditelja, nadređenih na poslu, profesora na fakultetu, starije sestre, nemoj se praviti da znaš, možeš samo pogoršati situaciju, uvijek radije pitaj, čak iako misliš da je glupost.

4.Dogovoriti kavu/druženje postaje izazov

Nije da će prijatelji početi nestajati kada odrasteš, ali ćeš shvatiti da je puno teže sklapati nova prijateljstva, ali i očuvati sva postojeća. Kada se svi razbježe na različite fakultete u različite gradove, neki se zaposle, a neki presele i u drugu državu, postat će teže viđati se često kao prije, a uz hrpu obaveza, vjerojatno se nećete stići ni čuti svaki dan. S onih ćeš nekoliko bliskih uvijek biti u kontaktu, ali sva prijateljstva koja imaš sada, neka će se s vremenom razvodniti, jednostavno jer je to život. Dogovoriti kavu kada svatko ima svoje obaveze je nemoguća misija!

5.Naučiti kuhati je vještina koja će ti uštedjeti jako puno novaca

Kada odseliš od roditelja, shvatit ćeš da si možda ipak trebala koji put gledati mamu kako kuha i pokušati tu i tamo sama nešto napraviti. Super je što kada si odrasla osoba možeš jesti što god želiš, kada god to želiš, ali to često neće biti moguće jer nitko nema toliko novaca da može svaki dan naručivati dostavu. Znati kuhati je jako korisna vještina jer ćeš uspjeti uštedjeti puno novaca, a i hraniti se dobro i (relativno) zdravo.

6.Ako napraviš grešku, to ne znači da si fejl od osobe

To samo znači da si pokušala nešto i nije uspjelo te da trebaš pokušati na neki drugi način. Možda imaš plan i sliku kako će ti život izgledati za 5 godina, ali samo zato što nešto jako želimo, ne znači i da će se to dogoditi. Bez truda i rada nema ništa. A nekada treba i velika količina sreće. Nekada će sve krenuti u totalno krivom smjeru, ali će te zapravo odvesti baš na pravi put, samo što to tada nećeš vidjeti. Nemoj pasti u depru i očajavati ako se dogodi nešto što nisi planirala, pogledaj kako da tu situaciju okreneš na dobro i u svoju korist.

7.Nećeš viđati obitelj svaki dan

Sada ti možda roditelji idu na živce jer su ti stalno nad glavom, ali jednog dana kada ih više nećeš moći viđati svaki dan, veselit ćeš se kad ćeš ih opet vidjeti i kada će te gnjaviti. Iako su ti bitni i voliš ih, nakon napornog dana kada ćeš cijeli dan imati milijun obaveza, samo ćeš čekati da dođeš do kreveta i zažmiriš. Pa ipak, koliko god imala obaveza, barem svako toliko nađi vremena za čuti se s roditeljima ili ih na kratko vidjeti.

8.Slobodno vrijeme nećeš koristiti za spavanje i serije, nego za realiziranje svojih snova

Ako imaš snove koje želiš postići i realizirati, to je vjerojatno ono s čime ćeš ispuniti slobodno vrijeme. Bit će vremena i za odmoriti i bingati seriju u tjedan dana, ali dobar ćeš dio slobodnog vremena ipak trebati posvetiti realiziranju planova. Bilo da želiš jednog dana imati YouTube karijeru, napisati i objaviti knjigu, postati profesionalna plesačica ili proputovati svijet, slobodno ćeš vrijeme sigurno koristiti da dođeš što bliže ostvarivanju tog cilja.

Pogledajte još:

Modni grijesi koje svi radimo dok ne odrastemo – kasnije ćeš kolutati očima na ove stvari

KVIZ: Kakav ćeš auto voziti kada odrasteš? Za svakoga je neki baš savršen!

S koliko se godina postaje odraslom osobom? Znanost kaže da to nije toliko brzo koliko se misli

odrastanje tamna strana odraslog života odrasli život nakon škole