Slika nije pronađena

Svađe, zahuktane rasprave i nepromišljene riječi se događaju u svim odnosima, bilo da se radi o ljubavnima ili prijateljskima. Bitno je znati kada stati i ispričati se.

Bez obzira koliko se trudili uvijek imati razumijevanja i paziti da ne povrijedite dragu vam osobu, u trenutku rasprave, možete reći svašta zbog čega će vam kasnije biti žao. I to je sasvim normalno. Ali isto tako, treba znati i kako nakon toga reagirati. Koliko god da je velika šteta napravljena, ako ste si s tom osobom jako bliski, znate da nema druge nego smisliti pravi način za ispričati se.

Taj proces mora uključivati popravljanje situacije, vraćanje povjerenja, ispričavanje... Jer nekada samo 'Oprosti' nije dovoljno.

Iskrena isprika u zdravim odnosima ne bi trebala biti problem.

Ako ste stvarno ozbiljno zabrljali , pratite ovih 6 koraka pri ispričavanju i smanjite načinjenu štetu najbolje što se može:


1. Priznajte odgovornost

Ako ste nešto pogrešno napravili ili pokrenuli žestoku raspravu koja se kasnije pretvorila u veliku svađu, priznajte da ste vi jednim dijelom krivi za to. Bitno je preuzeti odgovornost za svoja djela. Čak iako vam nije bila namjera povrijediti drugu osobu, trebate pokazati da shvaćate što ste napravili.


via GIPHY


2. Budite iskreni

Iskrena isprika je ona u kojoj osoba koja se smatra krivom za situaciju nema nikakav drugi razlog zbog kojeg se ispričava, nego iskreno želi popraviti stvorenu situaciju. Kada je isprika iskrena i kada dolazi iz srca, to će i druga strana primjetiti. S druge strane, ako postoji skrivena namjera da se izmanipuliraju osjećaje druge osobe ili se netko ispričava iz neke druge koristi, to će se također vidjeti.

3. Nemojte reagirati

Kada se krenete ispričavati, vrlo je lako moguće da će vas osoba prekinuti i htjeti nešto reći. Koliko god željeli nastaviti svoju ispriku ili ih ispraviti jer su rekli nešto pogrešno, nemojte. Šutite i slušajte što vam imaju za reći. Osoba koju ste povrijedili je puna različitih emocija i trebate joj dati šansu da to sve iskaže. Ako slušate što vam ima za reći na taj način pokazujete da vam je stvarno žao i da želite čuti kako je to što ste napravili utjecalo na nju. Važno je da cijelo vrijeme imate na umu da ovo nije situacija kada morate pokazati da ste u pravu ili da morate braniti sebe, nego da morate pokazati da razumijete da ste pogriješili i da vam je žao. Budite strpljivi.


via GIPHY


4. Prije nego krenete s razgovorom, budite kristalno jasni oko svojih namjera

To će vam pomoći da ostanete na pravom putu bez obzira na to u kojem se smjeru zaokrene razgovor, jer nekada neće sve ići onako glatko kako ste zamislili. U tom je trenutku vaš posao da pokažete da vam se može vjerovati da tako nešto više nećete ponoviti i da želite poslušati kako su vaši postupci utjecali na drugu osobu.

5. Nemojte biti suparnički nastrojeni, već radije znatiželjni

Osim što se želite ispričati, želite i saznati kako popraviti situaciju. Ako ste cijelo vrijeme suparnički nastrojeni i držite neko svoje mišljenje s kojim se druga strana ne slaže, nećete ništa dobro postići. Zato bi umjesto da zagovarate svoje mišljenje trebali istražiti i saznati što trebate napraviti kako bi vam druga osoba koju ste povrijedili oprostila.


via GIPHY


6. Nemojte odmah tražiti da vam se oprosti

Vaš prijatelj/prijateljica ili cura/dečko neće vaš zahtjev da vam oproste shvatiti onako kako vi želite. Može im se to činiti kao da nešto tražite od njih, odmah nakon što ste ih povrijedili. U redu je dati malo vremena da se sve slegne. Oproštaj nije nešto što se dogodi u trenutku, nego treba vremena. Isprika je bitna stavka u ispričavanju, a iako su riječi 'Oprosti' važne, još je važnije svojim djelima pokazati da vam je žao. Riječi trebate potkrijepiti djelima.

I za kraj, zapamtite ovo! Prihvaćanje krivice i ispričavanje, ukoliko je iskreno i iz srca, najbolja je stvar koju možete napraviti u ovakvoj situaciji. To ne pokazuje da ste slabić, već da vam je stalo do nekoga.

Foto: Freepik – katemangostar/ Giphy

M.T.

Pogledajte još:

Zvuči poznato? Pet pogrešaka koje skoro svi radimo kada se pokušavamo ispričati

Možemo li zaista oprostiti nekome tko nas je jako povrijedio?

8 najjadnijih isprika celebova

Isprika ispričati se kriv preuzeti krivnju iskrenost

Još vijesti