Slika nije pronađena

Uz školu, učenje i izvanškolske aktivnosti ne znamo gdje ugurati vrijeme za sebe i za druženje s prijateljima i obitelji. No, nema panike jer postoji `strategija` kako organizirati vrijeme.

Stariji i mlađi imaju isti problem - dobru organizaciju. Dobar raspored zlata vrijedi i kada ga napravimo život nam se čini lakšim.

Previše obaveza o kojima više ne možemo misliti nas mogu dovesti do ludila te zato većini trebaju savjeti kako bolje organizirati vrijeme:

Skupi na hrpu stvari koje će ti pomoći u organizaciji

Dnevni planer, džepna bilježnica, ljepljivi papirići za poruke, markeri za označavanje teksta i ostale stvari za bolju organizaciju uvijek ti trebaju biti pri ruci. Što god će ti pomoći u boljoj organizaciji i naglašavanju bitnih stvari koje moraš obaviti je uvijek dobro došlo.


Napravi svoj kalendar

Izaberi dobro mjesto u svojoj sobi (ili bilo gdje drugdje u kući gdje provodiš najviše vremena) i tamo stavi svoj kalendar. Kemijske i markere upotrebljavaj za označavanje bitnih datuma poput važne odbojkaške utakmice koju ćeš igrati ili ispita iz povijesti. Osim toga, marker u drugoj boji ti može biti dobar označivač datuma kada si dobila mengu kako više ne bi mislila da ti kasni i slične stvari.


Vrijeme je da uzmeš planer u ruke!

Ovisi o tome kakav imaš planer, ali bilo bi dobro u njega na prve stranice unijeti svoje osnovne podatke jer ako ga izgubiš da ga osoba koja ga nađe može vratiti. U planer unosi sve o zadaćama, predaji radova, ispitima i drugim aktivnostima u kojima sudjeluješ.
Ljepljivi papirići za poruke nek ti postanu najbolji prijatelji

Ako je potrebno ove poruke si zalijepi i na ogledalo- na njima mogu pisati neke stvari koje unaprijed znaš da bi mogla zaboraviti poput datuma predaje nekog rada ili datuma izlaska serije koju pratiš. No, ne moraš se ograničiti samo na ogledalo- lijepi ih posvuda ako misliš da će ti koristiti.Prvo zadaća!

Najbolje je prvo izvršiti školske obaveze te se onda prebaciti na ostalo. Pobrini se da ti je sva zadaća napisana barem tri sata prije nego odeš u krevet, a nakon toga se možeš dopisivati s prijateljima ili družiti s obitelji.


Isplaniraj si jedan dan samo za opuštanje

U slučaju da si ne možeš isplanirati cijeli dan za opuštanje, onda neka to bude barem osam sati. Dan `off` trebaš uzeti jednom tjedno i totalno se opustiti. Uživaj u svojim hobijima, u druženju s prijateljima, izletima ili bilo čemu drugom što će te opustiti.Foto: shutterstock.com

I.P.

Pročitajte još:

Učenje ne mora biti mučenje: 7 čudnih savjeta za uspješnije učenje

Tajne odlikaša: navike odličnih učenika koje trebaju svi steći

ababZnanstvenici savjetuju: 9 trikova za uspješnije učenje

Organizacija organiziranje vrijeme

Još vijesti