Slika nije pronađena

Na maturalnoj zabavi u Teksasu, Becca je bila okružena stotinama prijatelja, kolega iz škole i razreda i učiteljima s kojima je odrastala. Njen partner za spoj za tu večer, unatoč tome, bio je dečko kojeg je osobno poznavala tek nekoliko tjedana. “U stvarnom smo se životu sreli sasvim slučajno”, kaže Becca. “Spazili smo se u šoping centru dok smo oboje čekali u redu za kino-projekciju filma.”

Do tog treba Becca i njen dečko kontakt su održavali samo preko Tindera slali su si poruke svakodnevno gotovo 3 mjeseca.

Nije nikakva tajna da se način odlaženja na spojeve promijenio u zadnjih nekoliko godina – neugodne situacije zamijenjene su on-line upoznavanjem i traženjem savršenog partnera, a istraživanja pokazuju da 1 od 10 osoba koristi aplikacije za dejtanje ili takve web stranice. Iako su mnoge od tih stranica i aplikacija – poput OKCupida, Grindra i Match.com-a – dostupne osobama koje su starije od 18, tinejdžeri poput Becce svog su dečka ili curu našli preko Tindera koji nije dobno ograničio korištenje aplikacije.

Suosnivač Tindera nedavno je otkrio da je više od 7% korisnika tinejdžera u dobi od 13-17 godina što je ogroman postotak ako uzmemo u obzir da osobe od 35-44 godine čine samo 6.5% korisnika.

U manje od dvije godine, preko ove aplikacije upoznalo se i ‘spojilo’ više od milijarde ljudi!

Kelsi, 21-godišnjakinja koja je svoja bivša dva dečka upoznala on-line, veliki je zagovornik ovakvih stranica i aplikacija. “Vremena se mijenjaju. Prije je on-line dejtanje bilo stigmatizirano, ali danas koristimo telefone za sve – bankarenje, plaćanje računa, organiziranje dnevnih obaveza. Koristimo internet da bismo ostali u kontaktu sa prijateljima stoga nije čudno kad na isti način poželimo upoznati dečka ili djevojku.”

Naravno, za svaku pozitivnu priču o on-line dejtanju postoji i čista suprotnost zbog čega se postavlja pitanje je li Tinder siguran za korištenje? Mnogi ljudi stvaraju i lažne profile, a nisu svi zainteresirani samo za ljubav koji se uključe u svijet on-line upoznavanja. Istina je negdje između, kao i uvijek.

Srednjoškolka Sydney prvo se okrenula dejting aplikacijama jer u školi nije postojala nikakva mogućnost pronalaska partnera za tako nešto. Iako je bila oprezna po pitanju Tindera, nije doživjela ništa loše. Ipak, prestala ga je koristiti kad joj su joj u ponudi profila potencijalnih kandidata iskočile fotke dvaju bratića. To ju je ‘isfrikiralo’.

Unatoč svemu ovome, činjenica je da se sve veći broj tinejdžera okreće internetu u potrazi za romansom. Kao i Tinder, aplikacije poput MeetMe i Skout-a otvorene su svima koji imaju više od 13 godina, dok su MyLOL i OurTeenNetwork stvoreni isključivo za srednjoškolsku populaciju.

Olivia, 17-godišnjakinja iz Pennsylvanije kaže da bi se radije našla s nekime koja je ‘upoznala’ na društvenim medijima nego na aplikacijama za dejtanje. “Jednog od svojih dečki upoznala sam na Facebooku i to je funkcioniralo zbilja dobro. Također sam upoznala i mnogo dobrih prijatelja putem Facebooka.

Becca, koja već 2 mjeseca hoda s dečkom kojeg je upoznala na Tinderu nudi savjet svima koji o tome razmišljaju: “Naravno da postoji rizik da ćete naletiti na nekog čudaka na stranicama za dejtanje, ali taj rizik postoji i u stvarnom svijetu. Ako pametno postupate, mislim da je to odličan način da nekoga upoznate. Ne mogu zamisliti život bez svog dečka, a bez Tindera nikad ne bih znala da on stvarno postoji.”


L.B./
Teen Vogue
foto: sxc.hu

on-line dejtanje Tinder internet ljubav

Još vijesti