Slika nije pronađena

Primjećujete li koliko tekstualnih poruka dnevno pošaljete? Primjećuju li vaši roditelji, nastavnici, prijatelji?

U Americi je slanje poruka među tinejdžerskom populacijom poprilično vruća tema. Neki izvori tvrde da je 2011. godina bila prekretnica koja je po prvi puta pokazala da je korištenje pametnih telefona nadmašilo korištenje svih drugih oblika tehnologije zajedno (misli se na laptope, stolna računala, notebookove i sl.).

Broj poruka koje američki tinejdžeri natipkaju dnevno tako po nekim istraživanjima dolazi i do 300!

>> Pogledajte kako bi izgledao jedan vaš dan bez mobitela

Postoje li neke negativne nuspojave slanja velikog broja sms-ova?

Ako je vjerovati rezultatima istraživanja koje su proveli Paul Trapnell i Lisa Sinclair sa Sveučilišta u Winnipegu, Kanada, žuljevi na prstima nisu jedina nuspojava.

Rekorderi u pisanju poruka čini se da su više materijalistički usmjereni, a manje ih interesira osobni unutarnji razvoj”, kaže Trapnell. Također kaže da je učestalo slanje poruka “slabo povezano s osobinama, ciljevima i stavovima koji upućuju na slab interes i uključenost u refleksivne misli”. Ovakvi su mladi također više opterećeni bogatstvom i vlastitom slikom koju predstavljaju javnosti od onih koji ne šalju toliko poruka.


Slanje poruka postalo je omiljeni način komuniciranja među prijateljima i tinejdžerima, objavljuje Pew Research Centar koji je također otkrio da je 72% svih tinejdžera korsiti ovaj oblik komuniciranja. Ovaj postotak porastao je za 51% u odnosu na 2006. godinu.

Istraživači iz Winnipega ovim su eksperimentom pokušali dokazati ili osporiti takozvani “efekt zatupljivanja” kako ga je opisao Nicholas Carr u bestselleru “The Shallows”. Ovaj efekt predviđa da kratka interakcija u društvenim medijima potiče ubrzane, relativno plitke ideje, misli i zamisli. Takvim komuniciranje osobe postaju plitke i tupe.

“Oni koji dnevno šalju više od 100 poruka bili su 30% manje skloni osjećati i misliti da im je etičan i principijelan život važan”, kaže Trapnell. “Ovo je postotak u odnosu na one koji šalju 50 poruka ili manje.”

Savjet za kraj

Trapnell i Immordino-Yang slažu se u jednoj stvari – društveni mediji uvlače nas u vanjski svijet tolikom snagom da zaboravimo razmišljati o moralnim, društvenim, emocionalnim i dugoročnim implikacijama neke situacije. Zbog toga razvijamo navike plitkog razmišljanja, a jedini način odupiranja ovome jest provođenje vremana u miru i tišini sa samim sobom. Pomalo istočnjačko-filozoska metoda meditacije. Također savjetuju da se mladima omogući time-out od televizije, telefona, interneta i sličnih izvora informacija.


Što vi mislite o tome?

L.B.

Foto: sxc.hu, photoxpress.com

U nastavku sudjelujte u jednom malom istraživanju našeg portala i ispunite anketu o navikama mladih vezano uz korištenje mobitela i slanje poruka... Hvala!

mobitel poruke sms