Slika nije pronađena

Jučer smo pisali o djevojci koja je objavila neobičan status i izazvala kaos na Twitteru. E pa tu priči nije kraj!

Po uzoru na djevojku, sada su mnogi drugi počeli tweetat slične postove i zadavati glavobolju FBI-ju i drugim nadležnim institucijama. Iako je cijela priča s djevojkom pomalo simpatična, ovo što je uslijedilo poslije nikako nije. S nekim stvarima se jednostavno ne bismo trebali šaliti, ali očito mnogi ne znaju gdje je granica.

Gluposti koje pišemo po Facebooku i ostalim društvenim mrežama mogu nam zakomplicirati život. Treba li nam to zaista? Prije nego ostatku svijeta objavite kompromitirajući sadržaj, razmislite što sve time možete izazvati. Ove stvari ne biste trebali pisati i objavljivati na Facebooku!

1. Prijetnje

Ovo ne biste trebali raditi ni u stvarnosti, a kamoli na internetu! No ako već to činite, budite dovoljno pametni da ne ostavljate pisani trag po kojem vas institucije ili policija mogu naći. Osim toga, stvarate jako ružnu sliku o sebi – nitko ne voli nasilnike.

2. Ružne stvari o svojim profesorima

Možda mislite da je vaš profil zaštićen i da vaše statuse ne može vidjeti nitko osim prijatelja, ali u današnje vrijeme sve se može saznati. Profesori isto imaju profile na Facebooku i drugim društvenim mrežama i vaše riječi mogu lako doći do njih – zašto se dovoditi u neugodne situacije?

3. Adresu

Nema potrebe da igdje dajete svoje podatke, a pogotovo adresu. Ozbiljno, kada ste zadnji put primili pismo? Nikada? To smo i mislili. Ako ne želite da vam cijeli internet dođe na kućni tulum, nemojte otkrivati svoju adresu.


4. Broj kreditne kartice

Iako se čini nevjerojatno, jedna je djevojka objavila sliku svoje kartice na Instagramu. Na njoj se jasno vidi broj računa i iako ne znamo PIN, zašto uopće nekome davati takve ideje? Nemojte slikati svoje vozačke, osobne i kreditne kartice – to su vaši OSOBNI dokumenti i nitko ih ne mora gledati.

5. Nelegalne radnje

To što imaš slobodu govora ne znači da ne možeš nastradati ako se baviš nelegalnim radnjama. Dečko koji je objavio fotku na kojoj je vidi da puši marihuanu navukao si je policijum, a uz to je dobio otkaz. Ovakve stvari nisu pravilo, ali se događaju.


6. Golišave fotke

Objavljivanje svojih ili tuđih golišavih fotki nikako nije pametna stvar, pogotovo ako si maloljetan/na. Znaš li da možeš, ako objaviš golišave fotke osobe koja ima manje od 18 godina, biti optužen za raspačavanje dječje pornografije?

Foto: Facebook
I.N.

ovo ne objavljujte na facebooku

Još vijesti