Slika nije pronađena

“Pirsanje” nije šala! Iako vam u jednom trenutku života mogu izgledati privlačno, no to je velika odluka koju morate zrelo donijeti. Na nečijem licu i tijelu mogu izgledati super, možda se i ne sjećate nelagode ili boli prilikom bušenja ušiju, no prije nego se odlučite otići “pod iglu” pokušajte poslušati naše savjete.

Osobno ne mogu reći da sam se pokajala jer sam probušila pupak, no pirsing s donje usne morala sam skinuti kad sam našla prvi ozbiljniji posao.

1. Razmislite o tome… stvarno, dugo i temeljito!

Nije jednako kao da se idete tetovirati, no i ovo je velika odluka osobito ako se brinete da bi vam se ušne resice mogle raširiti zbog naušnica. Pirsing ostavlja ožiljke na vašem tijelu, malene i diskretne, no ipak vidljive. Ako vam se ta ideja ne sviđa – razmišljajte još i dulje.

 

2. Vježbajte s umjetnim pirsingom da vidite hoće li vam se svidjeti kako izgledate s njime

Clip-onove možete iskušati na nosu, ukrasne kamenčiće na tijelu. Doista ne mora značiti da će vam se svidjeti kako ćete izgledati sa zamišljenim pirsingom. Meni se nakon bušenja donje usnice nije svidio ring iako sam bila sigurna da će izgledati sjajno, pa sam ga nakon nekoliko dana promijenila u kuglicu. Ne stoji svakome svaki pirsing jednako dobro!

3. Učinite to na poznatijem mjestu

Internet je vaš prijatelj! Googlajte, gledajte fotke, čitajte forume… istražite prije nego utrumpate u neki opskurni salon kojem po podu šetaju žohari ili prije nego odete kod prijatelja Čupka koji to obavlja u svom stanu na periferiji grada. U ovom procesu igla će proći kroz vaše tijelo, stoga se barem pobrinite da je mjesto čisto, pribor sterilan, a osoblje profesionalno.


 
4. Mogli biste biti alergični na metal koji se koristi za izradu pirsinga

Ponekad metal pirsinga može izazvati alergijsku reakciju, osobito ako sadrži nikl. Srećom, danas je nehrđajući metal (antialergijski) dio standardne opreme pa su rizici za alergijsku reakciju puno manji. No pripazite na druge materijale koji mogu izazvati osip, crvenilo, svrab, iscjedak i slično. Ako se takav problem pojavi riješite ga odmah!

 
5. Spremite se na puuuuno dezinficiranja

Kad se jednom “probušite”, morat ćete ranu redovito dezinficirati. Možda će vam u salonu ponuditi neki dezinficijens, a najlakši je recept slana voda. Ne dozvolite da vam se pirsing pretvori u gnojnu ranu.

6. Možda vam se neće svidjeti

Ako se nakon svega ipak odlučite za pirsing i shvatite da vam se uopće ne sviđa, niste ni prvi ni zadnji. Događa se. Prije nego ga izvadite razmislite radi li se uistinu o tome da vam se ne sviđa pa ste se razočarali ili mora proći neki period privikavanja na novi look.

 

7. Pripremite se i na “hejtere”

Vaš se ukras neće svidjeti svima! Ukoliko se ne radi o ušima, pripremite se na kritiku okoline, prijatelja i obitelji.

 

8. Upoznajte se sa školskim “dress code-om”

Glupo je što se pirsing zabranjuje u mnogim pravilima odijevanja, no to je jednostavno tako. Škole još i nisu toliko kritične, no razmislite što će se dogoditi ako nađete neki ljetni posao ili se za koju godinu zaposlite negdje tokom faksa. Tužna je činjenica da će vas društvo procjenjivati i na temelju pirsinga. Kako obitelj i prijatelji, tako i učitelji i poslodavci.

9. Ako se niste uživjeli – skinite ga

Ako se i dalje premišljate i mislite da se na ovaj novi look nikako nećete priviknuti – izvadite ga. Kad to napravite – rupica u koži zatvorit će se, no bez obzira što nakita više nema. nastavite dezinficirati ranu. Mnogo je nakita koje možete koristiti umjesto toga.

10. Razgovarajte s roditeljima

Bitno je spomenuti roditeljima da razmišljate o tome i da vam se to čini kao privlačna ideja. Možda će i biti iznenađeni, no ako uvide da ste donijeli zrelu odluku – lakše će je prihvatiti nego u situaciji da se jednostavno pojavite na vratima s novim pirsingom u usni, obrvi ili nosu. One na skrivenim dijelovima tijela možete doduše sakrivati, no definitivno ne zauvijek.

L.B.
Foto: sxc.hu

pirsing piercing Tijelo

Još vijesti