Slika nije pronađena

Pisanje zadaće nikome nije drago, ali treba i to odraditi. Nekada se čini kao da svaki profesor misli kako imaš samo njegov predmet u školi i onda zadaju brdo zadaće. Ne da te to samo psihički iscrpi, već ti uzme i puno vremena, ali mali trikovi mogu ti pomoći da zadaću napišeš brže. Koristiš li ih već?

Na školu ti ode puno vremena dok samo odsjediš sve te sate na nastavi, a onda ih potrošiš još nekoliko dok kod kuće napišeš zadaću. I kada da odmaraš, baviš se stvarima kojima se želiš baviti i po mogućnosti i družiš s frendicama? Svaki se profesor voli ponašati kao da je predmet koji oni predaju jedini koji imaš. Nažalost, ti znaš da nije tako i već kada ideš doma iz škole znaš koliko će ti vremena uzeti pisanje zadaće. Nekada je nemoguće umanjiti vrijeme pisanja zadaće, ali u većini slučajeva ovi će ti savjeti i trikovi pomoći da zadaću riješiš čim prije. Evo o kojima se radi:


1. Počni pisati zadaću čim dođeš kući

Nakon dugog dana u školi, vjerojatno je sve što želiš baciti se u krevet, pokrenuti seriju na Netflixu i chillati, ali to nije preporučljivo. Najefikasniji način za sve završiti je da zadaću kreneš pisati odmah kada dođeš doma, a odmaranje ostaviš za kasnije. Kada dođeš doma, još si uvijek u školskom moodu i to iskoristi. Trenutak kada sjedneš pred TV ili neki drugi ekran i odlučiš pogledati 'samo jednu' epizodu serije, gotovo je. Znaš da će se to razvući na malo dulje, a kada kreneš pisati zadaću, bit ćeš i sporija jer si se već prebacila iz školskog mooda. Tu je i opasnost od odgađanja i odgađanja zbog čega ćeš se naći kako zadaću pišeš u ponoć i nikako da završiš.2. Makni mobitel u drugu prostoriju

Ovo sigurno znaš dobro i sama, ali isto tako, sigurno nikada to ne radiš. Mobitel će te najviše ometati, od stalnog dolaska poruka do potrebe da baciš oko na Instagram. Čim ti je negdje u blizini, nećeš se oduprijeti, ali ako ga odneseš u neku drugu prostoriju ili mami na čuvanje, šanse da ćeš brže napisati zadaću ti se povećavaju. Dok pisanje zadaće ili učenje prekidaš skrolanjem po društvenim mrežama, teže se i sporije vraćaš na školsko gradivo, a i ono što radiš postaje i manje kvalitetno.

3. Ako imaš puno posla za školu, sjeti se uzimati pauze

Koliko je god dobro da odmah nakon dolaska iz škole ideš rješavati zadaću, to ne znači da trebaš raditi, raditi i raditi sve dok ne završiš, pogotovo ako imaš puno posla. Napravi tu i tamo kratku pauzu da se malo ustaneš sa stolca i razgibaš se. Napravi si nešto za prigristi, poigraj se s kućnim ljubimcem ili što god ti drugo padne na pamet. Mozak će ti puno bolje raditi ako mu daš da se svako toliko odmori. To ne znači da trebaš raditi pauze svakih 15 minuta, ali prilagodi ih svojim potrebama. Iako će ti pauze uzeti nešto vremena, osvježit ćeš se i lakše nastaviti dalje.4. Napravi si svoje mjesto za učenje

Pisati zadaću i učiti svaki dan na istom mjestu pomaže ti da stvoriš mentalnu rutinu, a ona je bitna kako bi ti se mozak bolje fokusirao. Bilo da imaš radni stol ili pišeš zadaću na kuhinjskom stolu, ili čak na krevetu ili podu, svaki put kada ideš raditi nešto za školu, makni s tog mjesta sve stvari koje bi te mogle ometati. Treba ti miran kutak i to je sve. Nikakve dodatne dekoracije, slike, posteri, papirići, olovke... Što imaš manje nepotrebnih stvari oko sebe, to ćeš prije biti gotova. Prije nego kreneš s radom, donesi na to mjesto sve što će ti trebati – od knjiga do markera, tako da se ne moraš svako malo šetati.

5. Planiraj!

Počni uvijek tako da napraviš plan. Znaj što sve trebaš taj dan odraditi i koliko ti okvirno vremena treba za što. Iako možda nije motivirajuće kada vidiš ogroman popis stvari koje trebaš napraviti, bit će zadovoljavajuće vidjeti koliko si ih odradila i prekrižila kada dođeš do polovice. Možda će ti isprva biti teško procijeniti koliko ti vremena treba za koji predmet, ali s vremenom ćeš se ispraksati. Na ovaj ćeš način lakše i vidjeti stigneš li stvarno napraviti sve što trebaš, i ako ne, da odmah kreneš s bitnijim stvarima. Planiranje će ti uzeti malo vremena, ali ćeš imati velike koristi od njega. Plan si možeš složiti i za nekoliko dana unaprijed ako imaš puno posla oko nekih predmeta – lakše je raspodijeliti na nekoliko dana nego da zadnji dan budeš u panici.6. Uključi si glazbu

Nekima glazba smeta dok pišu zadaću i uče, ali ako tebi ne, uključi neku glazbu, jer puno ljudi zapravo tako lakše obavlja zadatke. Pjesme koje ne uključuju previše riječi, klasična i instrumentalna glazba, su najbolje. Iako to naravno jako rijetko tko stvarno i sluša, u ovakvim situacijama će ti to samo biti pozadinska buka koja će ti pomoći da se fokusiraš. Sve što ima puno teksta ili pjesme uz koje voliš pjevušiti refren nisu nikako za vrijeme dok obavljaš stvari za školu.

7. Kada završiš, proslavi

Zadaća i učenje su gnjavaža, pogotovo imaš puno i trebaš dobar dio dana izdvojiti da sve riješiš. Da bi ti bilo što lakše to odraditi, napravi plan kako ćeš proslaviti, točnije s čime ćeš se počastiti kada sve obaviš. Tako ćeš se imati nečemu veseliti dok se probijaš kroz matematičke zadatke ili kroz stranice lektire.

Foto: Giphy/ Antonio Guillem – Shutterstock.com

M.T.

Pogledajte još:

Zapiši ih u svoj kalendar! Najvažniji datumi oko kojih se ove godine vrti državna matura

Trebaš nešto brzo zapamtiti? Otkriveno je da je najbolje da to nacrtaš

Tips & tricks za bolje ocjene – evo kako zapamtiti više s istom količinom uloženog vremena

efikasno pisanje zadaće brzo savjeti trikovi

Još vijesti