Slika nije pronađena

Vaša pitanja o odabiru pravog fakulteta za vas uvijek je puno. Naravno da tražite savjete vršnjaka koji su u istoj situaciji kao i vi ili su to prije nekoliko godina i sami prošli. Odluka nije laka, a obilježit će vaš život za najmanje sljedećih četiri-pet godina, a ako se nađete u tome što ste studirali pa se u struci i zaposlite – za cijeli život.

Gimnazijalcima se može učiniti da im je odluka lakša i da će lako upisati koji god fakultet požele. No, ne trebaju se niti učenici strukovnih škola osjećati manje spremni. Postoji mnogo primjera gdje su učenici srednjih strukovnih škola na prijemnim ispitima prešišali gimanzijalce. Danas je bitna i državna matura stoga je poželjno ostvariti što bolje rezultate u odabranim predmetima.

No, kako odabrati što studirati? Odabir srednje škole pao je u ranim godinama što znači da ćeš se do kraja srednje možda predomisliti i poželjeti iskušati nešto drugo (ako ideš u matematičku, možda ćeš otkriti da te više zanimaju jezici ili možda geografija). Što odgovara tvojim afinitetima? Jesi li knjiški moljac ili voliš rješavati zadatke? Učiš li više na pamet, formule i postupke ili voliš objašnjavati svojim riječima i stvarati nove poveznice (teorije) između stvari koje ti se u školskom programu serviraju odvojeno? Razmišljaš li u praktičnom smjeru – hoćeš li se lako ili malo teže zaposliti nakon diplome?

Sve su to pitanja koja muče svakog maturanta i zrelijeg srednjoškolca, a postoji nekoliko načina kako lakše doći do odgovora...

Istraži fakultet koji te zanima

Ako si zagrizao/la za neki predmet u školi – možda bi bilo dobro da kreneš od toga. Porazgovaraj s profesorom koji ti predaje, pronjuškaj stranice fakulteta o kojem se radi, pogledaj kako ti zvuče kolegiji, ispitna literatura, pročitaj forum studenata. Sajmovi stipendija i fakulteta odličan su način da porazgovaraš sa studentima i profesorima s raznih fakulteta. Popis fakulteta u Hrvatskoj možeš pogledati ovdje.

Razmisli o svojim afinitetima, kvalitetama i interesima

Gdje se vidiš za 10-ak godina? Koji bi posao volio/ljela raditi? U redu je malo sanjariti, ali treba biti i praktičan u odgovaranju na ovo pitanje. Očekuju li roditelji od tebe da nastaviš nekim smjerom? Ima li to smisla i vidiš li se u tome? Možda ti sad i ne zvuči privlačno da preuzmeš posao svojih roditelja, ali s 30 godina vjerojatno ćeš razmišljati drugačije.

Je li ti stalo do neke posebne titule? Privlači li te ideja da te oslovljavaju s doktore/doktorice, inženjeru/inženjerko, odvjetniče/odvjetnice i želiš li ispre i iza svog imena nanizati što više onih titula i skraćenica?

Koliko želiš zarađivati?

Želiš li mnogo zarađivati u životu? Ako ti je to glavni motiv, nije baš pametno odabrati neke studije i profesije u kojima se teško istaknuti i koje ne zarađuju mnogo (društveno-humanističke, ujetničke...). Ako želiš život posvetiti poslu u kojem ćeš uživati i voljeti ga obavljati, a podrazumijeva ovakve struke koje nisu plaćene koliko bi trebale biti (podučavanje, rehabilitacija...) onda se pripremi za puno radnih sati, a malo manje novaca i menadžerskih plaća.

Što kaže tržište rada?

Kojih je profesija najviše na burzi? Tko se teško zaposli, a tko uopće ne mora čekati? Ako nisi idealist i ne težiš tome da postaneš revolucionar ili osoba koja će mijenjati svijet, odaberi studij po ključu najlakšeg zapošljavanja. Pogledaj stranice Zavoda za zapošljavanje i provjeri koja su zanimanja najtraženija, čitaj u novinama i na portalima članke na ovu temu – o tome se piše i govori jako često.


I najvažnije od svega – ostani vjeran/na sebi i svojim željama. Ova odluka, ma koliko teška bila, na kraju priče bit će samo tvoja i morat ćeš preuzeti odgovornost za nju.

Sretno!

L.B./foto: Shuttestock, arhiva


Pročitajte još...

...KVIZ: Koji fakultet bi trebala upisati?...

...Odlazak na faks: očekivanja vs. realnost...

...Par trikova koje moraš naučiti prije odlaska na faks...

odabir fakulteta i studija osobni interesi i afiniteti savjeti Tržište rada zarada karijera

Još vijesti