Slika nije pronađena

Zbogom cjelonoćno tipkanje, izležavanje u krevetu do podneva, bezbrižno cjelodnevno šmucanje i spontano druženje s prijateljima – vrijeme je za nove radne pobjede!

Iako u ponedjeljak ponovno sjedamo u školske klupe, ne znači da se više nećemo moći družiti s prijateljima ili posvetiti hobijima, samo ćemo morati malo bolje organizirati vrijeme. Izležavanje u krevetu će pričekati vikend, a preko tjedna ćemo češće zagrijati stolicu.

Povratak u školu može biti težak jer se treba prebaciti iz lijenog ljetnog raspoloženja u nešto aktivniju fazu. Kako vas ponedjeljak ipak ne bi previše šokirao, vrijeme je da lagano počnete pripremati stvari koje će vam biti potrebne ove školske godine. Evo nekoliko savjeta da lakše preživite prvi školski tjedan!

#Pripremite mjesto za učenje

Svatko od nas ima kutak u kojem se osjeća najugodnije dok upija sva znanja ovog svijeta; nebitno radi li se o krevetu, radnom stolu ili udobnom naslonjaču. Pobrinite se da vaš radni kutak bude spreman za novu školsku godinu – raskrčite ga, bacite stare papire, maknite sve stvari koje vam nepotrebno odvlače pozornost, pripremite kalkulator, olovke, markere i sve ostalo što koristite dok učite. Ako vam treba kakva motivacija, zalijepite si neu lijepu slikicu ili ohrabrujuću poruku koja će vam tjerati da idete dalje kada vam se više ne da.

#Razmislite o garderobi

Dolaze nam hladniji i kišniji dani, stoga je sada idealno vrijeme da ljetne krpice spremite zabačene dijelove ormara, a izvadite prikladniju i praktičniju odjeću. Pogledajte prognozu, razmislite što biste mogli odjenuti prvih nekoliko dana, a ako vam nedostaje inspiracije, provjerite naše prijedloge. Razmislite imate li svu opremu potrebnu za sate tjelesnog, nedostaje li vam nešto od stvarčica koje bi se trebale naći u pernici te jesu li sve knjige i bilježnice na broju. Imate vremena pa ih slobodno označite i ukrasite ako vas to veseli.


#Napravite plan

Oni planovi 'ove godine ću redovito učiti', 'čitat ću sve lektire' i 'neću preskakati zadaće' se često izjalove, ali ipak ih je dobro napraviti – možda jedne godine i upale! Razmislite kojem predmetu biste se željeli ove godine više posvetiti i imati bolje ocjene. Izradite plan učenje; koliko sati biste dnevno trebali učiti kako bi ocjene bile dobre te koliko slobodnog vremena vam preostaje za izvannastavne aktivnosti. Odlučite čime biste se ove godine željeli baviti – strani jezik, ples, aerobic, dramska skupina; odaberite nešto čime ćete upotpuniti vrijeme.


#Lezite u krevet ranije

Ako ste se za vrijeme ljeta pretvorili u noćnu pticu, vrijeme je da se vratite u 'normalno' stanje. Tinejdžerima je potrebno osam ili više sati sna kako bi normalno funkcionirali i razvijali se, a budući vas čeka rano ustajanje, vrijeme je da se u krpe ide ranije. Za vikend probajte zaspati u uobičajeno vrijeme kako biste tijelo i mozak pripremili za naporan tjedan koji je pred vama.

#Pravilno se hranite

Možda ste tijekom ljeta tugu zbog nedostatka sunca ubijali u sladoledu, čokoladama i keksima, ali sada je vrijeme da počnete jesti zdravo. Doručak se više ne smije preskakati – to je najvažniji obrok u danu zahvaljujući kojem ćete imati dovoljno energije za obavljanje svih dnevnih zadataka te ćete se moći bolje koncentrirati na satu. Razmislite također i o užini; kakva voćka, jogurt ili mali sendvič dobro će doći u trenutku kada ostanete bez energije.

Foto: Instagram
I.N.

Škola savjeti

Još vijesti