Slika nije pronađena

Svake godine tisuće osmaša razmišlja o tome koju srednju školu upisati. Često su zbunjeni, a nekada je izbor teško svesti na samo jedan.

Velik pritisak osjete osmaši i maturanti krajem svake školske godine jer jedni moraju upisati srednju školu dok drugi odlaze raditi ili studirati.

Pri upisu u srednju samo želimo da je to ispravan izbor za nas te nas muči misao hoćemo li zažaliti i što ako se izbor pokaže pogrešnim.

Nikada ne možemo nešto sa sigurnošću znati, ali uvijek možemo dobro razmisliti i preispitati svoje mogućnosti. Ovo su tek neki savjeti o tome kako izabrati srednju i ne zažaliti:

Dobro razmisli i izvaži sve opcije

Izbor potencijalnih škola je najbolje staviti na papir te istražiti što bi nas u toj školi moglo zanimati. Ako je netko odličan učenik najvjerojatnije će upisati gimnaziju, ali i kod te škole postoji `kvaka`. Gimnazije pružaju opće znanje, ali su i podijeljene po područjima: jezična, prirodoslovno-matematička, opća, sportska, klasična i drugo. Valja proučiti na što se pojedina gimnazija koncentrira jer primjerice u matematičkoj gimnaziji će uvijek biti par sati matematike više nego u jezičnoj gimnaziji. Isto tako važno je biti svjestan svojih mogućnosti i kapaciteta. Normalno, uvijek se možemo zeznuti pri odabiru škole, ali ako ciljamo na gimnaziju tada znamo da moramo puno učiti. S druge strane, moramo znati da je sa stručnom školom lakše naći posao, a ujedno je moguće i upisati fakultet nakon što ju završimo.


Ne obaziri se na priče drugih

Ni ti, a ni tvoji roditelji se ne bi trebali previše obazirati na priče drugih ljudi. Normalno je poslušati iskustva drugih, ali ne treba skroz nasjedati na te priče. Treba razmišljati o tome koji nam je cilj nakon završetka srednje škole jer će se većina učenika na kraju susresti s državnom maturom. Ispit iz državne mature isti je za sve te se zato ne treba voditi pričama da su u `onoj školi cool profači i dobro društvo` jer često možemo biti zavedeni lakim prolaskom. Lak prolazak često garantira površno znanje kada se realno sagledaju stvari, a površno znanje ne prolazi dobro na državnoj maturi.


Naš interes treba biti prioritet, ali treba uzeti u obzir što se traži na tržištu rada

Nažalost, došlo je vrijeme kada osmaši razmišljaju o upisu škole koja će im jednog dana osigurati zanimanje koje će im donijeti hrpu love. Treba se voditi svojim interesima jer kada upišemo školu koja nas zanima, lakše ćemo učiti, ali i biti sretniji jer se bavimo zanimanjem koje nas ispunjava.

No, dobro je pratiti situaciju na tržištu rada i znati koja su zanimanja najtraženija u Hrvatskoj. Ne moramo nužno upisivati fakultete čije diplome uglavnom krase police u sobama, a njihovi vlasnici nalaze se na burzi. Kod nas su još uvijek najtraženija zanimanja s ugostiteljskog područja, a to su redom: konobar, kuhar, prodavač, čistačica, diplomirani ekonomist, ekonomist, pomoćni kuhar, vozač, kuhinjski radnik i frizer.

Lokacija škole je važna

Možda zvuči banalno, ali lokacija srednje škole je dosta bitna. Trebalo bi dobro razmisliti o povezanosti- voze li do škole tramvaji, autobusi, vlakovi, koliko je udaljena i druge stvari. Vjerojatno o tome ne razmišljamo unaprijed, ali bitno je znati koliko će nam trebati vremena dok se vraćamo iz škole kući ili dok žurimo na druge aktivnosti.


Savjetuj se s profesorima

Roditelji su uvijek tu da nas savjetuju i oni nas dobro poznaju, ali bi se ipak trebali posavjetovati s profesorima u slučaju da smo jako neodlučni. Naši profesori nas isto dobro poznaju i već znaju što nam ide, što ne te što bi trebali popraviti. Razgovor s profesorom može otvoriti neke nove vidike i perspektive koje prije nismo mogli zamijetiti, a možda je baš to ključ koji tjera svu sumnju.

Profesionalna orijentacija

Svu neodlučnost i dvoumljenje može riješiti profesionalna orijentacija. Naime, radi se o nekoliko testova na osnovnu čijih rezultata možemo vidjeti koje područje bi bilo dobro za nas. U Zagrebu se profesionalna orijentacija za učenike osnovnih i srednjih škola održava na Andragoškom učilištu Zvonimir koje se nalazi na adresi Amruševa 10/3. Program stručne obrade sastoji se od testiranja, razgovora s učenikom i roditeljima i davanja preporuke za izbor zanimanja. Program profesionalne orijentacije provode pedagog, liječnik i psiholog.


Ništa nije sigurno i uvijek se izbor srednje škole može pokazati pogrešnim, ali treba dobro razmisliti i ne srljati s tom odlukom jer nam se kasnije može obiti o glavu.

Foto: shutterstock.com

I.P.

Pročitajte još:

Životne lekcije: predmeti koje bi trebali imati u školi

Daleko od istine: laži koje su nas učili u školi

Studiranje- što očekuješ, a kako će zaista izgledati

srednju školu kako odabrati srednju školu srednja škola

Još vijesti