Slika nije pronađena

Ima nešto jako motivirajuće u prvih par mjeseci nove školske godine! Osjećaš se osvježeno, energizirano, prštiš dojmovima s ludog ljetovanja i misliš da možeš rasturiti sve što ti nova školska godina nosi…sve dok se polugodište ne približi svome kraju ili ne izađe nova sezona omiljene serije ili…ima toliko toga što je primamljivije od štrebanja.

Bez obzira koliki si majstor kad je učenje u pitanju, lako je zapeti u slatkim bespućima zabušavanja. Pročitaj ovih par savjeta kako bi ocjene bile na nivou – cijele godine!

1. Sastavi svoj ‘to-do’ popis

Ovo je stvar bez koje ne bi trebala biti nijedna djevojka koja želi uspjeti u svemu, a još se i zabaviti u slobodno vrijeme. U ovo digitalno doba, mnogi zaboravljaju prednosti dobrog, starog papira. Napravi vidljivu, opipljivu listu s popisom aktivnost koje moraš obaviti – možeš koristiti koliko god boja želiš, poanta je da uživaš dok svaki dan provjeravaš što je na popisu! Budi realistična u postavljanju ciljeva, dan ima 24 sata, tako i raspoređuj obaveze. Nikad ne prenatrpavaj dan!

2. Zaboravi na multitaskanje

Jako je primamljujuće gledati epizodu omiljene serije dok usput radiš zadaću iz engleskog, ali tv bi trebao pričekati kad završiš sa školskim obavezama. Postoji i razlog zašto! Kad pokušavaš multitaskati, zapravo se samo prebacuješ s jednog zadatka na drugi i na taj način iscrpljuješ mozak. Na kraju, može ti se učiniti da je teže na ovaj način ispuniti sve dnevne zadatke, a ako poremetiš koncentraciju može ti trebati i do 25 minuta da se vratiš u to stanje iz kojeg te trgnula omiljena serija. Svakom zadatku posveti više vremena i na taj način olakšaj svome mozgu.


3. Tehnologiju koristi za dobro, a ne zlo

Znamo, znamo…kako se koncentrirati kad ti je cijeli internet na dohvat ruke? Umjesto da koristiš snagu volje da se odupreš želji da provjeriš Facebook, iskoristi aplikacije poput Self Control i Cold Turkey koje će ti privremeno blokirati stranice za kojima toliko žudiš. Smatraj ih svojim tajnim oružjem koje će ti pomoći rješiti zadaću bez prekida.

4. Prvo se uhvati u koštac s najvećim zadacima

Umjesto da prvo rješavaš najmanje zadatke, uhvati se u koštac s najvećima čim sjedneš za radni stol. Osjećaj ponosa i zadovoljstva kad riješiš takvog “dinosaurusa” dat će ti dovoljno elana i volje da bez problema svladaš i ove manje obaveze. Osim toga, posvetit ćeš se najgorim zadacima na početku rada – kad ti je mozak najodmorniji!

5. Prošetaj!

Iako zvuči kontra-produktivno, ponekad su tvom mozgu prijekopotrebni odmor i osvježenje kako bi doista zagrizao za rješavanje zadaće. Najbolji način da osvježiš um je otići u šetnju: hodanje može podići razinu tvoje energije i do 60%, ako je suditi po istraživanju Sveučilišta Stanford. Koliko god to bilo bezveze, zadaća ne postaje lakša ako dugo buljiš u nju stoga je možda najbolje otići u šetnju kad primijetiš da ti je mozak zablokirao. Ako ti šetnja nije opcija, uzmi neku knjigu u kojoj uživaš i pročitaj par stranica ili meditiraj uz aplikaciju Headspace.

6. Namjesti tajmer na 20 minuta

Za one zbilja izazovne projekte – one toliko stresne da imaš noćne more zbog njih – važno ih je rješavati malenim koracima. Ideja da sve moraš odjednom može te odmah obeshrabriti, što je očito pogubno na duge staze. Umjesto toga odustani od ideje da sve moraš u komadu i rascjepkaj na manje dijelove. Namjesti tajmer na 20 minuta i nakon što zazvoni nagradi se nekom sitnom nagradicom koja će te samo dodatno potaknuti da nastaviš. Tko zna – možda sljedeći put kad alarm zazvoni ostaneš rješavati zadaću i dalje jer ti tako dobro ide…

L.B./izvor: Teen Vogue

foto: sxc.hu

učenje uspješnost savjeti

Još vijesti