Slika nije pronađena

Savladajte ispitnu nervozu u samo nekoliko koraka i postignite bolje rezultate na testovima.

Svatko ima one nervozne leptiriće u trbuhu na dan kada piše ispit. Međutim, postoje radnje koje možete napraviti nekoliko minuta prije nego dođe vaš profesor i na taj način se riješite nervoznih leptirića. Naravno da je prekasno za ponavljanje, no predstavljamo vam nekoliko radnji koje mogu poboljšati vaš uspjeh na ispitu.

Pripremite se fizički

Prije nego uđete u razred, otiđite u školski WC i popijte čašu vode. Za doručak pojedite hranu koja pospješuje rad mozga.

Još jedna aktivnost koju ne smijete izostaviti je vježba. Pripremite se fizički za ispit. Vježbom sprječavate tijelo da ometa mozak u razmišljanju.

Zadnje što vam treba je kruljenje u želudcu i nemirne noge.

'Samo da još jednom škicnem..'

U posljednji čas prelistajte bilješke. Oči mogu zabilježiti neke detalje koji bi vam mogli pomoći na ispitu.


Opustite se

Savladajte nervozu. Ona vam sigurno neće pomoći na ispitu. Štoviše, može vam odmoći više nego što mislite. Duboko udahnite i opustite se.

Razgibajte mišiće

Ne morate odmah praviti čučnjeve u učionici. Dovoljno je razgibati mišiće na rukama. Stisnite svoju šaku pa ju otpustite. Razgibajte malo ruke i oslobodit ćete se nervoze.


Pričajte s prijateljem u klupi

Razgovarajte s ljudima oko vas. Pitajte prijatelje što je po njima najbitnije za zapamtiti i što bi se moglo pojaviti u ispitu. Možda netko iznese neki novi podatak koji je vrijedan pamćenja. Ako imate vremena, možete se još i međusobno ispitati.

I.Č.
foto: Shutterstock

Provjeri još...

Svaki ima svoje mušice: profači koje možemo naći u svakoj školi!

Faze odugovlačenja: ma, imam još vremena za učenje!

riješi se nervoze poboljšati učenje savjeti učenje

Još vijesti