Slika nije pronađena

Danas je prvi dan nove školske godine, a osim kurikularne reforme koja je krenula u nešto više od 70 škola diljem Hrvatske, tu je i projekt e-Škole čiji je cilj jačanje kapaciteta osnovnoškolskog i srednjoškolskog obrazovnog sustava s ciljem osposobljavanja učenika za tržište rada, daljnje školovanje i cjeloživotno učenje.

U projekt koji je krenuo prije tri godine uključene su škole iz svih dijelova zemlje, a on se i ove školske godine planira nastaviti.

Škole su tako dobile unaprijeđenu informatičku opremu i kvalitetniju infrastrukturu, a profesori i učenici pametne ploče te tablete. Za učitelje i profesore održane su posebne radionice i online tečajevi kako bi se mogli što lakše upoznati s drugačijim načinom rada.

via GIPHY


Ovim projektom 10 posto hrvatskih osnovnih i srednjih škola povećalo je svoju razinu digitalne zrelosti, donosi HRT.

Kako prenose, ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak smatra da je cijeli projekt mnogo ponudio, posebno s obzirom na procjenu Europske komisije da će 65 posto svih prvašića raditi na poslovima koji danas još ni ne postoje, a preko 90 posto budućih poslova zahtijevat će poznavanje digitalnih vještina.

Upravo je zato cilj ovog projekta podizanje digitalne zrelosti i to u svim školama i na svim obrazovnim razinama. Učenici će,  zahvaljujući promjenama, naučiti koristiti najmodernije alate u školi, a osoblju škole će biti olakšano administrativno vođenje.

Projekt e-Škole vrijedan je 307 milijuna kuna, a većina novca je dobivena iz europskih fondova. Međutim, svako održavanje opreme samog projekta preuzimaju gradovi, odnosno županije. Rezultati provedeni na istraživanju učinka ovog projekta pokazali su da je na njemu potrebno još mnogo raditi, a prosječna ocjena kojom je ocijenjen cijeli projekt je solidna četvorka.

via GIPHY


Promjene u projektu e-Škole ove se godine ne uvode, ali su planirane za iduću školsku godinu. U drugoj fazi projekta, točnije već od iduće godine pa sve do 2022., u e-Škole planiraju se uključiti sve hrvatske škole, osnovne i srednje.

Najveći problem je u tome što to bi to zahtijevalo mnogo više različitih i kvalitetnijih sredstava koja još uvijek ne mogu biti omogućena. Hoće li, i kada ta potrebna sredstva biti dostupna, ostaje nam vidjeti.

Foto: Pexels/Giphy

D.Š.

Pročitaj još:

VIDEO Ravnatelj u američkoj školi postavio besplatne perilice rublja da spriječi nasilje među učenicima

Ne počinje svima škola u ponedjeljak – učenici ove županije odmaraju čak tjedan dana duže!

Pitali smo učenike i profesore – što bi promijenili u hrvatskim školama? Ovo su njihovi odgovori

Škola e-škole projekt

Još vijesti