Slika nije pronađena

Nagrade u šest kategorija na natječaju Jutarnjeg lista 'Biramo školski list godine' ove je godine dodijelio šesteročlani žiri. Donijeli su odluku o najboljem školskom listu godine (osnovne škole), školskom listu godine (srednje škole), najboljem novinskom tekstu godine (osnovne škole), novinskom tekstu godine (srednje škole) i o najboljem digitalnom izdanju godine za osnovne i srednje škole.

Najboljim školskim listom osnovne škole proglašen je školski list zlatarske Osnovne škole Ante Kovačića, Zlatarske iskrice, a najboljim listom srednje škole Tabula Nova, školski list Škole za umjetnost, dizajn, grafiku i odjeću iz Zaboka.Zlatarske istrice su primjer osnovnoškolskog lista u kojem nastaju pravi novinari – njima 'nije ni u primisli prepisivačina, oni znaju da za dobar novinarski tekst treba pokisnuti na terenu', rekao je Denis Vincek, voditelj novinarske sekcije i bivši novinar. Radi sa svim zainteresiranima (a ne samo sa superodlikašima) i to od 2011. godine. Novi broj bit će 60. po redu s temom računalnih igara. Za Zlatarske iskrice je povjerenstvo komentiralo: 'List ima vrlo dobar ritam te odnos teksta i ilustracija, s posebno dobrim osjećajem za redoslijed tema. Vrlo zrela redakcija osnovnoškolaca'.Tabula Nova se bavi temom mladih i seksualnosti, a njihova naslovnica u pobjedničkom broju je ilustrirana fotkom dviju cura u (skoro) poljupcu... List je izraz buntovništva mladih i to poprilično uspješan... Njihovi tekstovi su kvalitetni, oprema je privlačna, a fotke zanimljive, procijenio je stručni žiri, piše Jutarnji. 'Mi smo umjetnička škola, a seksualnost je najviše izražena upravo u našem području. To je tema koja ne treba biti tabu. Pritom u svojoj školi nemamo problema s cenzurom, pišemo doista svašta, provokativni smo i skloni objaviti dijametralno suprotna mišljenja sugovornika o istoj temi, od onih ultrakonzervativnih do ultraliberalnih. Volimo takve kontraste', rekla je Petra Sokolić, glavna urednica lista.

Tabula Nova je odnijela pobjedu i u konkurenciji najboljih digitalnih listova, a povjerenstvo je zaključilo da se njihove web stranice ne bi posramili ni neki hrvatski mainstream mediji. I doista – bacite oko na njihovu digitalnu verziju ovdje i uvjerite se sami u istinitost rečenog...


Pobjednička formula za uspjeh sada je jasna – oni su hrabri, terenski radnici i provokativni s očito dobrom podrškom uprave škole. Sada su bogatiji za opremu koju su osvojili na natječaju, a isto možete osvojiti i vi druge godine. Prijavu na ovaj natječaj može podnijeti ravnatelj škole obično do početka lipnja na adresu Jutarnjeg lista, a sve dodatne informacije potražite na stranicama Jutarnjeg u svibnju iduće godine.

Foto: OŠ Ante Kovačića Zlatar/Instagram/Facebook

M.Z.


Provjeri još...

Ocjena manje zbog nepoštivanja pravopisa – mislite li da bi ta inicijativa nastavnika trebala zaživjeti? [ANKETA]

'Nemate dvoranu? Zato imate livadu' slučaj otkrio koliko škola ima problem s održavanjem nastave tjelesnog

Stanje mentalnog zdravlja je alarmantno – upoznajte pravo lice prosječnog srednjoškolca u Hrvatskoj

tabula nova zlatarske istrice Škola list Mediji novinarstvo

Još vijesti