Slika nije pronađena

Mnogi učenici se vesele kada odlaze na putovanja i ekskurzije, ali njihovi roditelji baš i ne. Možemo li im zamjeriti ako znamo da ih takvi 'izleti' redovito ostavljaju praznih džepova?

'Škola u prirodi', kako se zove putovanje u trajanju od najčešće 3 dana, a na koje idu učenici četvrtog razreda, košta između tisuću i tisuću i pol kuna, dok će putovanje sedmaša njihove roditelje stajati između tisuću i pol i dvije i pol tisuće kuna piše Slobodna Dalmacija.

Ako se tome pribroji još 40 tisuća maturanata koji će na maturalnu ekskurziju u inozemstvo krenuti uglavnom krajem kolovoza i za to platiti od 3 do pet tisuća kuna, jasno je da je za roditeljski džep u današnje vrijeme sve to preveliko opterećenje.

Kada se traži 'krivac' za tako visoke cijene, svi se ograđuju; agencije tvrde da na ovakvim putovanjima najmanje zarađuju, a hotelijeri učenike doživljavaju kao 'nužno zlo' budući u vrijeme ekskurzija nemaju popunjene smještajne kapacitete.

Osim skupog smještaja i prijevoza, đacima u susret ne izlaze ni s cijenama karata mjesta koja obilaze; tako primjerice nacionalni parkovi drže cijenu ulaznica bez obzira što se radi o školskom izletu čija bi svrha trebala biti učenje. Dječja ulaznica na Plitvice iznosi 50 kuna, dok je ona za nastavnike 90 kuna.

U većini zemalja Europske unije djeca su oslobođena plaćanja ulaznica za muzeje ili parkove prirode na školskim putovanjima jer se to tretira kao učenje.

Kakva su vaša iskustva s školskim izletima i ekskurzijama? Jesu li se i vaši roditelji žalili na previsoke cijene takvih putovanja?

Foto: sxc.hu
I.N.

Pročitajte još...

Kviz: Što možeš očekivati od maturalca?

Sezona maturalaca počinje: s kojim dokumentima na putovanje?

cijene ekskurzija cijene školskih izleta

Još vijesti