Slika nije pronađena

Mladi žele i vole učiti o financijama i potrebno im je to omogućiti od najranije dobi, jedan je od zaključaka Okruglog stola Financijskom pismenošću do zadovoljnijih građana, održanog u ponedjeljak u Ministarstvu znanosti, obrazovanja i sporta.


Novi predmet služi za rješavanje stvarnih životnih problema

Budući da istraživanja pokazuju kako hrvatski osnovnoškolci i srednjoškolci po pitanju financijske pismenosti zaostaju za europskim školarcima, Nevenka Lončarić Jelačić, viša savjetnica za nacionalne programe Agencije za odgoj i obrazovanje, objasnila je kako se putem novog predmeta »Građanski odgoj i obrazovanje« učenici pripremaju za rješavanje stvarnih životnih problema, uz ostalo vezanih i za financije.

Uz stalno financijsko opismenjavanje, učenici će na kraju četvrtog razreda osnovne škole pokazati sklonost prema odgovornom upravljanju novcem, navest će posljedice neodgovornog trošenja novca, kao i sve prednosti planirane potrošnje.

S druge strane, obrazovni ishod nakon završenog osmog razreda pokazat će, uz ostalo, kako su učenici razvili etičan odnos prema novcu, znaju pojmove poput dužničkog ropstva, znaju objasniti načine financijskih planiranja i racionalnog upravljanja novcem, ali i ulogu građana u trošenju lokalnog i državnog novca.

Isto tako, na kraju srednje škole moći će, primjerice, detaljno objasniti planiranje osobne štednje, načine plaćanja, kolanje novca u državi i svijetu i slično.

Danijela Princi Grgat iz Hrvatskog instituta za financijsku edukaciju predstavila je portal namijenjen financijskoj edukaciji hife.hr., ali i rezultate projekta »Abeceda financija za mlade« koji su, kaže, mladi iznimno dobro prihvatili. Mladi su posredstvom tog programa učili o kreditima, kreditnim karticama, osiguranju i kućnim budžetima.

S obzirom da financijska pismenost počinje u roditeljskoj kući, Zoran Bohaček, direktor Hrvatske udruge banaka (HUB), najavio je nove materijale HUB-a koji će pripomoći roditeljima da djeci objasne koncept novca, dok je Sanja Smoljak iz Hrvatske udruge poslodavaca (HUP) istaknula kako je financijska edukacija glavni preduvjet uspješnog poduzetnika.

Zanima li vas ova tema? Znate li kako raspolagati novcem ili planirate biti poduzetnik/ca u budućnosti?

L.B./izvor: Novi list

foto: sxc.hu


Pročitajte još...

...Napuni kasicu-prasicu: evo kako uštedjeti novac...

...Mladi ne znaju ispunjavati uplatnice ni adresirati pisma – je li tehnologija kriva za to?...

...Tinejdžersko poduzetništvo – plišanci s džepom 'Pokettiji'!...

Učenici građanski odgoj i obrazovanje upravljanje novcem Financijska pismenost štednja kartice

Još vijesti