Slika nije pronađena

Pisali smo već o `elitama` u razredu te zašto je takva grupica popularna, ali i okrutna prema drugim razrednim kolegama koji nisu dio te skupine.

Podsjetimo, `elitu` čini skupina đaka u školi koja se ponašaju snobovski ili je zločesta prema svima koji nisu dovoljno lijepi, zgodni ili bogati poput njih.

Slobodno možemo reći da je to grupa slična skupini plastičnih djevojaka Regine George iz filma Opasne djevojke. Osobe iz `elite` često gnjave druge kolege iz razreda, zagorčavajući im život ogovaranjem, bezobraznim ponašanjem i vrijeđanjem.

Mnogi školarci nisu dio `elita` te samo pokušavaju preživjeti srednju školu što im takva grupa uopće ne olakšava. Upravo zbog toga je važno znati kako se nositi s `elitama` iz razreda:


Ako ne pripadaš njihovoj grupi ne znači da ne vrijediš

Osobe koje su dio razredne `elite` će pokušati uvjeriti na indirektan način sve ljude iz razreda da su bezvrijedni ako nisu dio njihove grupice. Oni će omalovažavati, vrijeđati, tražiti mane, javno sramotiti i hejtati sve druge iz razreda te na takav način pokazivati svoju lažnu nadmoć. Trebaš znati da nisi bezvrijedna ako ne pripadaš njihovoj grupi jer realno- želiš li zaista biti dio klike koja stalno vrijeđa i ogovara druge ljude? Svatko u razredu ima barem jednu osobu s kojom se druži i to može biti sasvim dovoljno- opusti se u grupi kojoj ti pripadaš bez obzira na to nazivaju li vas štreberima, čudacima ili nečim trećim.Oni će uvijek ismijavati i što god učiniš neće biti dobro

Moraš znati da će te ta grupica cura i dalje ogovarati bez obzira na to jesi li dobra u školi, loša, oblačiš li se po najnovijoj modi ili ne. Njima je svejedno jer je njihov cilj ponižavati. Uopće se ne trebaš obazirati na njihove zajedljive komentare jer su to frustrirane osobe kojima nikada nećeš odgovarati. Bitno je da si ti zadovoljna sobom, svojim uspjehom i životom te da si uvijek svjesna da ti one samo žele `spustiti`. To ne znači da si manje vrijedna ili da tvoj uspjeh ne vrijedi.Nemoj pokušavati biti dio njih

Nikako ne trebaš pokušavati biti dio njih ili se uklopiti s njima. Razlog za to smo već naveli, ali nije na odmet spomenuti još jednom: sigurno ne želiš biti dio grupice koja omalovažava i vrijeđa druge ljude. Premda `elite` misle da ne rade nikakvu štetu svojim ponašanjem, to nije tako. Ono što takva skupina može napraviti drugim kolegama u razredu može biti u rangu sa psihičkim zlostavljanjem.


Zauzmi se za sebe

Nek se tvoje mišljenje i stav glasno čuju. Ako te kolege iz `elite` gnjave tada im jasno daj do znanja da mogu odmah prestati jer njihove komentare uopće ne uvažavaš. Vjeruj nam- ignoriranje je nekada jedino rješenje. Nakon što čvrsto izneseš svoje mišljenje i stav samo ih prestani doživljavati. Njih će to još više `raspaliti`, ali će nakon nekog vremena prestati se baviti tobom.Zauzmi se za druge

Iako si možda povučena, sramežljiva i introvertirana, ne trebaš šutjeti! Kako si se zauzela za sebe tako možeš i za druge, a pogotovo one puno slabije. Lako se iživljavati nad slabijima i tihima, a `elite` se neće suprotstaviti nekome tko je glasniji od njih jer to je jedino što one i jesu- glasne i zločeste.Nije važno biti popularan

Školarci često zaboravljaju da nije važno biti popularan, a ako realno pogledamo na čemu se temelji popularnost `elita` i sličnih grupica vidimo da su to totalne gluposti- ispijanje alkohola, spavanje sa što više dečkiju, spačke, bogatstvo, markirana odjeća i druge stvari. Mnogi popularni klinci nakon škole uopće nisu popularni, zapravo su `životni luzeri` i neuspješni sudeći prema brojnim rezultatima istraživanja. Trebaš shvatiti da nije važno biti popularan nego `tjerati svoj film` i tako izaći na kraj sa školom i adolescencijom.


Škola ne traje vječno

Dobra vijest je što ni osnova, a ni srednja škola ne traju vječno. To znači da će svemu tome doći kraj te da članove `elite` nećeš morati gledati. Uvijek trebaš misliti na sebe i na svoju budućnost. To znači da ćeš na budućem poslu ili fakultetu sresti ljude koji te neće omalovažavati i vrijeđati jer se takve grupice gube kada odrastemo. Usredotoči se na sebe i na svoj napredak na svim nivoima, a nikako na ono što `elite` kažu o tebi.

elite elite u razredu kako se nositi s elitama Škola