Slika nije pronađena
Srce ti lupa, znoje ti se dlanovi, u glavi premotavaš sve što si do sada naučila. Ulaziš u razred, profesorica dijeli testove i krećeš. Vrijeme je za test iz matematike. Neki za nju kažu da je nemoguće teška, a nekim ona ide kao od šale.

I dok ekipa muku muči s razlomcima, geometrijom i jednadžbama, ovim učenicima matematički zadaci nisu ništa više od igre i u njihovom rješavanju uživaju. Naravno riječ je o ekipi koja ide na matematička županijska i državna natjecanja.

`U nižim razredima matematika mi je bila dosadna, a sada uživam rješavajući te zadatke. Uz matematiku volim i hrvatski jezik i iz oba predmeta idem na natjecanja´, komentirala je 13-godišnja Magdalena Bajdak, učenica 7. razreda OŠ Dragutina Tadijanovića za Večernji list.Ako voliš matematiku, ali nisi sigurna jesi li materijal za natjecanje, u nastavku se nalaze pitanja sa županijskog natjecanja za 5. i 7. razrede. Iako se za njih kaže kako su teži od matke koju učiš u školi za 30 posto, nemoj se obeshrabriti.

3,2,1...Kreni!

Zadaci za 5. razred

1. Višekratnici broja 7 napisani su u nizu jedan za drugim: 714212835… Koja se znamenka u tako napisanom nizu nalazi na 2017. mjestu?

2. Marko je na tržnici kupio 3 kg jabuka, 2 kg krušaka i 1 kg jagoda. Sve voće platio je 59 kn. Jabuke su jeftinije od krušaka za 1 kn i 50 lp po kilogramu, a od jagoda su po kilogramu jeftinije tri puta. Koliko košta kilogram krušaka?

3. Zadana su dva usporedna pravca. Na jednom od njih je izabrano šest, a na drugom pet različitih točaka. Koliko ima trokuta čiji se vrhovi nalaze u odabranim točkama pravaca?Zadaci za 7. razred

1. Veličine šiljastih kutova pravokutnog trokuta odnose se kao 4 : 5. Ako bi se manji od njih smanjio za 8%, za koliko bi se postotaka povećao veći kut?

2. Ako se brojnik nekog razlomka smanji za 8%, a nazivnik mu se poveća za 8%, novi razlomak bit će za 2 manji od početnog razlomka. Odredi vrijednost početnog razlomka.

3. Odredi najmanji prirodni broj čiju vrijednost može imati parametar k da bi rješenje x jednadžbe 5 · (2x – 3k) + 5k = 4 · (x – 8) + k bilo pozitivno. Odredi rješenje jednadžbe za dobiveni broj k.
Foto: Pixabey/ Giffy

S.T.R./ Večernji list

Riješi kviz i saznaj znaš li `hrvatski´ bolje od svojih vršnjaka

Da su bar svi starci ovakvi – pismo koje trebaju pročitati svi 'loši' učenici

Kako preživjeti školu ako ne voliš nikoga tamo

kviz 5 razred Škola 7 razred Učenik matematika netjecanje

Još vijesti