Slika nije pronađena

Što vrijedi za djecu hrvatskih diplomata, europarlamentaraca i drugih državnih službenika koji su po službenoj dužnosti u ime Republike Hrvatske bili upućeni na rad u inozemstvo, ne vrijedi za drugu djecu, hrvatske državljane koji dolaze iz obrazovnih sustava drugih zemalja, barem kada je riječ o upisima u srednje škole.

Proizlazi to iz najnovijeg rješenja Pravilnika o elementima i kriterijima za upis u prvi razred srednje škole, a koji je Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta objavilo u ponedjeljak.

Iako toga rješenja nije bilo u prijedlogu pravilnika koji je bio u javnoj raspravi, MZOS je ipak u finalnoj verziji ovih dana odlučio uvrstiti članak prema kojemu se djeci državnih službenika koji su u ime RH poslani na rad u inozemstvo omogućuje izravan upis u srednje škole.

Uvjet je tek onaj da su se dva, od posljednja četiri razreda prethodnog obrazovanja, školovali u inozemstvu, a morali bi i zadovoljiti na ispitu sposobnosti i darovitosti u školama koje to traže. No, skandalozno u cijeloj priči je to što je slično rješenje koja je postojalo u prošlogodišnjoj odluci o upisima – ukinuo Ustavni sud, i to 18. ožujka ove godine uz obrazloženje kako se na taj način ta djeca stavljaju u povoljniji položaj naspram ostalih kandidata.

No, unatoč takvoj odluci Ustavnog suda, Ministarstvo obrazovanja odlučilo je odluku Ustavnog suda poštivati u novom Pravilniku na način da su pravo izravnog upisa u srednje škole uskratili svoj ostaloj djeci hrvatskim državljanima koji su se zadnja dva razreda školovali u inozemstvu, a ostavili to pravo samo djeci državnih službenika koje je na rad u inozemstvo poslala RH. Dakle, djeci diplomata, zastupnika u EU parlamentu, zaposlenicima raznih međunarodnih institucija i EU tijela, komisija i tako dalje.

To je nova odredba kojom se kandidatima koji nisu imali mogućnosti utjecaja na odluku da se školuju u inozemstvu olakšava povratak u hrvatski obrazovni sustav, piše u obrazloženju koje je MZOS objavio na svojim mrežnim stranicama, iako ne osporavaju da je Ustavni sud ukinuo prethodno slično rješenje.

Hrvatskim učenicima, bili oni i superodlikaši, predstoji, kao i svake godine, neizvjesna borba na temelju ocjena, dodatnih bodova i drugih “sitnica” koje mogu biti presudan jezičac na vagi za upis na željeno mjesto.

Više pročitajte ovdje.

L.B./izvor: Slobodna Dalmacija

foto: Shutterstock

Pročitajte još...

...Od iduće godine nisu samo ocjene dovoljne: za upis u elitnu gimnaziju morat ćete na prijemni!...

...Pismo učenice iz medicinske škole: strukovne srednje škole diskiminirane na državnoj maturi...

...“Smiješna zanimanja” u školama – treba li ih ukinuti?...

...Nagrada za trud: tisuću kuna svakom odlikašu u džep!...

mzoš pravilnika o elementima i kriterijima za upis u pr djeca diplomata europarlamentaraca izravan upis u srednje škole protivljenje ustavnom sudu službenika Rad u inozemstvu odlikaši

Još vijesti