Slika nije pronađena

Za sve vas koji se veselite odlasku na fakultet, k tome još i veliki fakultet koji svake godine upisuje tisuće novih studenata, nekoliko je stvari koje morate znati. Realnost studiranja na takvom fakultetu mogla bi biti malo drugačija od tvojih očekivanja.

Očekivanje: Moći ću birati između bezbroj različitih predavanja (kolegija, predmeta)

Stvarnost: Najvjerojatnije ćeš kolegije prijavljivati putem Studomata u isto vrijeme kad i tisuće drugih studenata što ponekad znači rušenje sustava za prijavu i slične poteškoće. Bolji izborni kolegiji popune se prije, a oni manje zanimljivi poslije tako da moraš požuriti. U Hrvatskoj je situacija još i gora jer unatoč uvođenju Bolonjske reforme, izbornih kolegija nema koliko misliš da ih ima. I dalje je veći dio studijskog programa unarpijed određen uz pokoji kolegij koji možeš odabrati – na svom ili nekom drugom fakultetu.

Očekivanje: Bit će super-jednostavno pronaći nove prijatelje

Realnost
: Predavanja na velikim fakultetima krcata su studentima, a ako ćeš stanovati u kampusu ili studentskom domu možda će te na početku preplašiti količina novih lica. Također je istina da možda nećeš ‘kliknuti’ sa cimerom ili cimericom što će te dodatno rastužiti. No, uključivanje u aktivnosti unutar klubova studenata ili na kampusima pomoći će ti da prebrodiš brucošku krizu i pronađeš ekipicu koja ti odgovara.

Očekivanje: Dolazit ću automobilom na fakultet – krećem kasnije, stižem brže i sve je super!


Realnost
: Računaj da će biti poprilično teško naći parking. Fakulteti u centru grada najčešće imaju parking mjesta rezervirana za zaposlenike što znači da ćeš morati kružiti kvartom i moliti se da negdje postoji jedno mjesto. Jedna je prijateljica svakog jutra po 15 minuta tražila parking vrteći se oko fakulteta, no njoj je auto dobro došao jer je živjela u susjednom gradu i nije željela koristiti javni prijevoz.

Očekivanje: Bit će nas toliko na predavanju da me profesor sigurno neće znati po imenu


Realnost
: Iako su primjerice Ekonomski fakultet u Zagrebu ili čak neke grupe na Filozofskom fakultetu u Zagrebu zloglasne po broju studenata koji na prvoj godini slušaju predavanja (na podu i sličnim improviziranim mjestima), istina je da se na svakom fakultetu mogu odslušati predavanja na kojima je zaista malo studenata. Ako se bojiš da nećeš ostvariti dovoljno kontakta s profesorima, uvijek imaš konzultacije!

Očekivanje: Mogu otići na tulum bilo kad jer će sigurno uvijek netko negdje partijati.


Realnost
: Sjeti se da su rokovi svim studentima u isto vrijeme što znači da će se knjižnice puniti kako će se približavati rokovi, a domovi i klubovi u kojima se partija – prazniti.

Očekivanje: Sobe u domovima bit će prostrane!


Realnost
: Ahem, nemoj se previše šokirati kad te smjeste u sobu izabranog ili dodjeljenog doma. Iako su domovi doista komforniji što su noviji i suvremeniji, stari domovi imaju zbilja malene i skučene sobice koje ćeš najčešće morati dijeliti s još jednom osobom.

Očekivanje: Postoji nekoliko teretana, knjižnica i studentskih centara pa ćeš imati puno izbora za učenje i slobodne aktivnosti.


Realnost
: Vjerojatnije je da ćeš puno puta čekati da netko izađe iz knjižnice da uštekaš laptop, skine se s tvoje omiljene sprave za vježbanje i slično. Koliko god ludo zvučalo, studenti kao da imaju slične ritmove i rasporede tijekom tjedna pa svi sve rade u isto vrijeme. Također zapamti da su aktivnosti (teretana, učenje stranih jezika, plesne grupe) uvijek jeftinije za studente što znači da će ih koristiti veći broj ljudi nego da je cijena regularna.

Očekivanje: Vrijeme mog studiranja bit će ispunjeno novim, zabavnim i nezaboravnim iskustvima!


Realnost:
Tvoj studentski život bit će doista pun novih, zabavnih i nezaboravnih iskustava! Moći ćeš birati super zanimljive kolegije, aktivnosti, klubove, ali i izvore (resurse) koji će tvoj boravak na kampusu i fakuletu učiniti neponovljivim iskustvom. Osim toga, upoznat ćeš super ljude, a neki od njih postat će ti i vječni prijatelji.

L.B./izvor: Seventeen

foto: Shutterstock

studiranje veliki fakulteti očekivanja stvarnost

Još vijesti