Slika nije pronađena

Prije kojih pet – šest dana, novi je ministar znanosti i obazovanja, Željko Jovanović, objavio kako se ukida ocjenjivanje na polugodištu. Odluka je podigla dosta prašine i kako to obično biva, neki su joj zapljeskali, a neki je popljuvali.

Jovanović tako kaže da polugodišta ne traju jednako, što je bio jedan od razloga za ovakvu odluku. Dodaje i da ocjenjivanje na polugodištu povećava stres i kod učenika i kod nastavnika. U školama, naime, nedostaje zrake u razdoblju pred Božić i Novu godinu, kada bi svi trebali biti dobrog raspoloženja.

Odluku su pohvalili iz Agencije za odogoj i obrazovanje te iz Sindikata zaposlenika u hrvatskom školstvu 'Preporod'. Uglavnom, zaključuje se kako je konačna ocjena ionako rezultat svih ocjena tijekom nastavne godine, a budući je prvo polugodište kraće, nastavnicima je teško ocijeniti učenike prema pravilniku koji nalaže ocjenjivanje po nekoliko elemanata iz svakog predmeta. Ovo je često nemoguće i iz predmeta koji se održavaju po četiri sata tjedno, a kamoli iz onih koji imaju samo po jedan ili dva sata tjedno.

Ipak, protivnici ukidanja kažu kako će i ovako rašireno kampanjsko učenje uzeti još više maha. Naime, većina učenika ne uči sustavno već samo zbog ocjena i zaključivanja. Kada to ne budu morali na kraju prvog polugodišta, sigurno je da neće zagrijati stolicu samo iz znatiželje ili zato jer su tako naviknuli već će sve ostaviti za kraj školske godine.

Također, mnogi kažu da je upravo zaključivanje ocjena na kraju prvog polugodišta bilo određena motivacija učenicima za učenje jer su razmišljali: 'Što će roditelji reći?' Ovako, kada toga ne bude, velika je vjerojatnost da će se ocjene još više pokvariti jer će učenici razmišljati nešto kao: 'Ma, imam još puno vremena do zaključivanja ocjena, ispravit ću ja to!'

Dakle, ovom se odlukom stimulira nerad, reći će mnogi, koji će se  prije ili kasnije obiti o glavu samim učenicima. Jer nastavnici će na kraju godine tražiti gradivo iz cijele školske godine, a poznato je da se toliko gradiva u kratkom roku doista teško može svladati. Konačni rezultat – površno znanje.

Uz ovo neki novom ministru spočitavaju ovu odluku s argumentom da je bitno da se nešto mijenja, samo da ne bude isto kao što je bilo do sada. Jovanović pak kaže da je odluka donijeta i na temelju brojnih žalbi koje su učenici i nastavnici slali u ministarstvo.

Kako bilo, novi ministar najavljuje još niz promjena u obrazovanju, ali do toga ćemo pričekati još koji mjesec. Do tada možemo lomiti koplja o ukidanju ocjenjivanja na polugodištu. Što ti misliš – je li to dobra odluka, odluka kojom će učenici i nastavnici profitirati ili loša, koja će se kasnije svima obiti o glavu?

N.LJ.J.
Foto: Photoxpress.com

ocjene Škola Zaključivanje