Slika nije pronađena

Bitno je što radiš u pauzi od učenja. Želiš ju iskoristiti na najbolji mogući način, odmoriti se i biti spremna  za vratiti se na druženje s knjigom. Ne treba ti pauza od pola sata, dovoljno je i 5 minuta, samo ih moraš iskoristiti u potpunosti.

Čak i kada ti se čini da imaš toliko toga za naučiti i da nećeš stići ni otići na WC, a gdje tek spavati, bitno je raditi pauze. Učiti bez prestanka satima nije dobro ni učinkovito i ne bi to nikada trebala raditi. Svako toliko se preporučuje da napraviš kratku pauzu kako bi ti mozak došao do zraka i kako bi što bolje i lakše naučila ostatak gradiva. U danima kada imaš puno za učiti i kada si ne možeš priuštiti veću pauzu od 5 minuta, ovo je rutina koju trebaš isprobati i što trebaš raditi u tih 5 minuta. Najbolje ćeš iskoristiti vrijeme i u kratkom se vremenu osvježiti i odmoriti.

Minuta 1: Ustani i rastegni se

Gdje god da učiš, sigurno sjediš ili ležiš, zato prvo što trebaš napraviti kada uzmeš pauzu je ustaneš i dobro se rastegneš – leđa, ruke, noge, sve. Osim što je ovo dobro za tvoje tijelo jer si se sigurno već pokočila, malo će te i razbuditi ako ti se počelo spavati i krenula ti se gubiti koncentracija.

Minuta 2: Prošeći do kuhinje i popij čašu vode

Nakon rastezanja nabaci i kratku šetnjicu do kuhinje i sudopera. Bitno je piti vodu dok učiš jer ako si cijelo vrijeme hidratizirana bit ćeš i više koncentriranija. A vjerojatno si dok učiš zaboravila popiti i kapljicu vode, zato je pauza idealna prilika da to obaviš.

Minuta 3: Odgovori na poruku/pošalji poruku ako nekome trebaš

Uzeti minutu od pauze i za odgovoriti frendici i javiti joj kako napreduješ s učenjem ili odgovoriti dečku da se dogovorite kada ćete se sutra vidjeti je još nešto što bi trebala napraviti u pauzi. Ako to ne napraviš sada, kada kreneš učiti htjet ćeš uzeti mob u ruke i slati poruke. Ovako znaš da imaš određeno vrijeme za to, kratko i ograničeno, ali dovoljno za popodne kada je fokus na učenju.

Minuta 4: Čekiraj sama sa sobom kako si

Jesi li previše živčana jer nikako ne možeš shvatiti lekciju iz kemije? Ljuta si sama na sebe jer ti se stalno miješaju godine iz povijesti? Umorna si i jedva držiš oči otvorene? Uzmi minutu i da sama sa sobom vidiš u kakvom si stanju i možeš li dalje učiti. Ako si previše umorna ili previše ljuta, nekada je bolje prekinuti s učenjem i odspavati ili pogledati epizodu serije i onda nastaviti. Ako se osjećaš loše u bilo kojem smislu, teže ćeš pamtiti i trebat će ti puno više vremena da prođeš dio gradiva koji bi inače prošla bez problema.

Minuta 5: Pogledaj još jednom mobitel ako trebaš odgovoriti na poruku, duboko udahni i namjesti se za novu rundu učenja

Zadnju minutu iskoristi da završiš ako si nešto počela tijekom pauze, tipa neki dogovor ili trebaš još jednom baciti oko na Instagram – sada je prilika za to. Baci oko na mob, duboko udahni i vrati se polako natrag na svoje mjesto za učenje.

Foto: Freepik - Racool_studio

M.T.

Pogledajte još:

5 savjeta za brucoše: Greške koje se najčešće događaju na prvoj godini faksa i kako ih izbjeći

Ovo su 4 najgora tipa profesora kakve će svi imati barem jednom! Evo kako se nositi sa svakim od njih

Kada ti motivacija padne i ništa ti se ne da: Ovih 5 savjeta će ti pomoći da lakše pratiš online nastavu i pišeš zadaću

Škola pauza od 5 minuta učenje pauza zadaća

Još vijesti