Slika nije pronađena
Sigurno si već bezbroj puta čuo/la za trikove u učenju, savjete kako najbrže naučiti određene stvari za školu i kako se najbolje koncentrirati na usvajanje gradiva.

Ali, postoje neki trikovi za koje sigurno nikad nisi čuo/la.

via GIPHY


1. Uči kad ti se spava
Hm... Jesi li znao/la da ćeš mnogo bolje i brže savladati gradivo ako učiš baš onda kad ti se spava? Da, koliko god to čudno zvučalo, stvarno pali. Jedno nedavno provedeno istraživanje pokazalo je da upravo tijekom spavanja naš mozak jača našu memoriju i pamćenje, a sve što naučimo netom prije sna, lakše ćemo zapamtiti nego da smo to isto gradivo krenuli učiti potpuno odmorni.

2. Odvoji gradivo po cjelinama
Ovo nam se čak oduvijek i činilo logično, a evo i zašto. Naime, naš mozak automatski brže i lakše pamti manje cjeline. Zato je uvijek dobro učiti po poglavljima, a ne cijelo gradivo odjednom. Ako kojim slučajem gradivo koje učiš nema već unaprijed podijeljene cjeline, napravi ih ti i uči postepeno.

via GIPHY


3. Zapamti gradivo kao priču
Kako prenosi Greatist, učenje najmanjih detalja i njihovo pretvaranje u određenu 'priču', pomažu ti da lakše zapamtiš i savladaš gradivo koje ti je potrebno. Naprimjer: pokušaj svaki pojam ili slovo određene definicije pretvoriti u razumljivu rečenicu. Učenje bi ti trebalo ići mnogo lakše, pogotovo ako gradiva nema previše.

4. Nemoj uvijek učiti na istom mjestu
Iako često znaš čuti da je najbolje uvijek učiti u istoj prostoriji, odnosno mjestu gdje si već navikao/la učiti, izgleda da to ipak nije točno. Mnoga istraživanja pokazala su da učenici koji uči stalno na različitim mjestima bolje razvijaju svoju memoriju i pamćenje, a time bolje pamte pojmove potrebne za savladavanje gradiva.

via GIPHY


5. Uči u grupi
Nekima ne odgovara učenje u grupi, ali možda bi se ipak trebao/la prilagoditi ako je i kod tebe ovakav slučaj. Učenje u grupi s prijateljima navodno pomaže u boljem savladavanju gradiva i bržem pamćenju definicija. Osim toga, uvijek ti netko drugi može reći jesi li u pravu ili te ispitati prije pisanja testa.

Foto: Unsplash/Giphy

D.Š.

Pročitaj još:

Kako brzo i lako savladati gradivo? 10 savjeta za učenje koji stvarno pomažu

Znanstvenici savjetuju: 9 trikova za uspješnije učenje


ANKETA Prednosti učenja stranog jezika na internetu - da ili ne?

učenje savjeti trikovi

Još vijesti