Slika nije pronađena

Bliži se kraj školske godine, a pritisak je sve veći; moramo skupiti dobre ocjene, ispraviti loše, nadoknaditi sve ono što smo eventualno propustili.

Zadnji tjedni prije dugo očekivanih ljetnih praznika izuzetno su stresni stoga nije čudno što se mnogo učenika osjeća loše, napeto i uznemireno. Treba opravdati očekivanja roditelja i ostvariti vlastite ciljeve, ali važno je da pri tome ne zanemarujete svoje fizičko i psihičko zdravlje.

Kako bismo vam olakšali ovaj težak i naporan period, donosimo vam nekoliko savjeta koji bi vam mogli olakšati cijelu situaciju. Razmislite o tome!

#Učite s prijateljima

Više umova, više ideja – možda će baš tvoja frendica shvatiti onaj dio na kojem ti zapinješ i obrnuto. Zajedničko učenje mnogo je zabavnije i manje stresno; jedino o čemu trebaš voditi računa jest da se sve skupa ne pretvori u kućni tulum – umjerenost je vrlina.


#Pravite pauze

Nemojte pokušavati učiti cijeli dan u komadu jer vaš mozak treba odmor. Rasporedite gradivo na nekoliko dijelova, a između učenja si priuštite pravu pauzu: popijte kavu, pojedite nešto, pogledajte nastavak najdraže serije ili nešto što će pomoći da misli posve maknete s učenja.




#Ne dramatizirajte

Polaganje ispita jako je stresno, ali kada se počnete previše brinuti ili vam se učini da je to pitanje života i smrti, zapitajte se hoće li taj test iz hrvatskog zaista biti tako važan za 10 godina? Odgovor je naravno 'ne', pokušajte stvari staviti u posve drugu perspektivu. Čuvajte živce za mnogo važnije stvari koje tek dolaze.



#Vježbajte

Lagana tjelovježba je potrebna vašem tijelu, pogotovo ako veći dio dana sjedite. Nemojte se preforsirati, ali vožnja biciklom ili 15 minuta trčanja pomoći će vam da se osjećate bolje, a svjež zrak i dobra cirkulacija razbudit će vas i učiniti vaš mozak spremnijim za upijanje novih informacija.



#Izađite van

Dok učimo, uglavnom se zatvaramo doma ne bi li postigli što bolje rezultate, a pauze između učenja trošimo na Facebook, Instagram i ostale društvene mreže. Kada smo pod velikim pritiskom, trebaju nam ispušni ventili i zato je važno da se, umjesto tipkanja po mobitelu, prošećemo, podružimo s frendovima ili pogledamo dobar film. Odite na koncert, izložbu ili predstavu – učinite si jedan dio dana lijepim!



Foto: Shutterstock
Izvor: HelloGiggles
I.N.

Pročitajte još:

6 savjeta za školski uspjeh: kako postati odličan učenik?

I do 15 sati tjedno: koliko učenici diljem svijeta provedu rješavajući zadaću?

5 načina kako izaći na kraj s dosadnim profesorima

zadnji tjedni Škola učenje ispiti

Još vijesti