Slika nije pronađena

Za većinu ovo nije lagana odluka, rijetko tko s 14 godina zna što stvarno želi kasnije od svog života, u kojem se zanimanju vidi i što ga stvarno zanima. Koji su najvažniji kriteriji koje trebaš uzeti u obzir, kako što lakše donijeti odluku? Pitali smo one koji su odabir srednje već odradili prije nekoliko ili malo više godina. Evo koji su njihovi savjeti.

Koja je opcija bolja? Gimnazija ili strukovna škola? A kada to odlučiš, tu je još milijun drugih opcija koje treba uzeti u obzir i na kraju se odlučiti za jednu školu. Biranje srednje škole nije nešto što nam je drago, ali svi to moramo proći. Ako je na tebi red ove godine i napokon završavaš osmi razred i trebaš upisati srednju, ali nemaš pojma kako odlučiti, donosimo ti savjete starijih generacija. Svi smo sada pametniji nakon što smo ovo prošli, znamo gdje smo pogriješili ili gdje smo poslušali pravi savjet. Zato smo pitali sve, od onih koji su već na faksu do onih koji su još uvijek u srednjoj školi – kako odlučiti koju srednju odabrati i ne pogriješiti? Ovo smo pitanje postavili i na svom Instagram profilu, a mišljenja nije nedostajalo.

1.Ne slušaj nikoga, samo sebe
Svatko uvijek ima mišljenje o tome što bi ti trebala upisati. Zvuči poznato? Roditelji će htjeti da upišeš jednu školu, frendica će te nagovarati da upišete istu da ostanete zajedno... Puno se naših pratitelja na Instagramu složilo, a slažemo se s njima i mi – ne slušaj nikoga i upiši ono što TI stvarno želiš. Želje roditelja, prijatelja i svih ostalih ovdje nisu bitnije od tvojih. Čak iako te drugi ne vide kao stolara, ali ti to želiš biti i zanima te to – upiši srednju za stolara.

2.Gimnazija nije loš izbor za sve vas neodlučne, ali...
' S obzirom na to da s 14 godina nisam znala što želim upisati, a kasnije i čime se baviti, upisala sam gimnaziju. Gimnazija nije loš izbor za sve vas neodlučne, no možda i nije najbolji jer ste se, upisujući gimnaziju, predodredili za još nekoliko godina školovanja. Ako imaš i mrvicu afiniteta prema nekim tehničkim, strukovnim školama, savjetujem ti da to i upišeš jer imaš siguran posao po završetku srednje! Ne brini, koju god srednju školu odabereš, a imaš imalo volje i motivacije, nećeš imati problema, sretno!', savjet je studentice Valentine. Savjeti iskusnih su uvijek dobrodošli!

3.Razmisli u čemu si dobra/dobar
'Upiši ono što ti voliš i dobro razmisli o onome što ti ide da ti ne bude teško, jer srednja škola nipošto nije ista kao osnovna', savjet je jedne od korisnice s Instagrama. Ako ti ne ide matematika, onda bježi od škola gdje je matematika u fokusu, ako ti ne idu strani jezici, onda nikako za tebe nije škola gdje su tri strana jezika. Pogledaj predmete koji su u školama koje te zanimaju, to bi ti moglo pomoći donijeti odluku.

4.Raspitaj se kod starijih generacija
Ako ti poznaješ nekoga ili tvoje frendice ili roditelji poznaju nekoga tko je išao u srednju školu koja te zanima, dođi u kontakt s tom osobom i pitaj ju sva pitanja koja te zanimaju. Nekada jednostavno nemaš poznanike koji bi ti mogli pomoći, ali ako imaš, dobro ih iskoristi. Ovo će ti posebno biti korisno ako se dvoumiš između dvije škole i nikako da odabereš jednu.

5.Je li to nešto čime se želiš baviti i znaš li kakva je plaća, pristaješ li na to?
Jedna od malo ozbiljnijih strana odluke je razmišljanje i o daljoj budućnosti. Želiš li se baviti nečime što voliš, ali neće biti ludo plaćeno, ili ćeš radije raditi posao koji ne voliš, ali imati hrpu para? Tu su savjeti i od 'malo' starijih, koji su već završili i faks. Kako danas gledaju na svoju odluku odabira srednje i je li ova naša sugovornica požalila? Evo što nam je rekla Anja: 'Moj savjet za upis srednje škole bio bi isti kao što su i meni moji roditelji govorili, je li to nešto čime se želiš baviti i znaš li kakva je plaća, pristaješ li na to? Ja sam upisala gimnaziju, jer nisam imala jasnu sliku čime bih se bavila i kasnije diplomirala novinarstvo. I nisam se pokajala, jer tu profesiju jedino možeš raditi ako je voliš. Tu dolazi na naplatu onaj drugi dio savjete roditelja - a to je da nažalost, moraš prihvatiti da ti i s diplomom kao novinarka, imat ćeš minimalac. Za one koji isto tako nisu sigurni, danas bih posavjetovala da vide možda im ipak nešto iz prirodnih znanosti više leži, a tu posla zasigurno ima. Danas je i lakše, jer možete sve informacije o studijima pronaći na netu i detaljno s informirati, prije su to bili letci i savjeti starijih kolega, što nije loša stvar, ali je ipak odabir srednje i kasnije fakulteta odluka u kojoj vaš interes mora više prevagnuti.'

Ima hrpa stvari koje trebaš uzeti u obzir, ali i koje će ti istovremeno olakšati odluku. Ovo su još kratki, dodatni savjeti srednjoškolaca koji su ih s nama podijelili na Instagramu:
6.'Razmisli što te najviše privlači, ako ne voliš puno učiti i ako si kampanjac, ne upisuj gimnaziju'
7.'Moja je preporuka neka strukovna. Iako mnogi misle da su strukovne jadne, nisu'
8.'Ako volite crtati, ŠPUD je savršena odluka. Laka škola i zabavna.'
9.'Ako ne volite učiti – odite u strukovnu, ako volite učiti – odite u gimnaziju.'
10.'Ciljaj na veliko, ali se ipak nemoj precijeniti pri odabiru da si ne bi zagorčao život upisom preteške srednje'
11.'Ako hoćeš na faks, definitivno gimnazija, jer će možda biti teže u gimnaziji nego na faksu. Tako da bolje sada malo teže'
12.'Upiši ono što te najviše zanima i tako ćeš bez problema proći srednju i bit će ti full super'.
13.'Upiši strukovnu školu jer ćeš s gimnazijom završiti na birou, a sa strukovnom školom možeš i na faks i raditi.'

I za kraj, savjet jedne mame, jer mama ipak uvijek zna najbolje: 'Upiši školu koju misliš da ćeš najlakše proći, u kojoj su predmeti koji ti zvuče kao nešto što te zanima. Ne treba gledati na to kakav ćeš posao naći s tom školom, jer stanje na tržištu rada će se promijeniti dok ti završiš školu, radije gledaj na to da kada završiš tu školu, imaš izbora za dalje ako to poželiš.'

Foto: Giphy/ Shutterstock.com - Olena Yakobchuk/ Shutterstock.com - sirtravelalot

M.T.

Pogledajte još:

Kada ti motivacija padne i ništa ti se ne da: Ovih 5 savjeta će ti pomoći da lakše pratiš online nastavu i pišeš zadaću

Zadnji razred srednje je NAJBOLJI od svih! Ovo je naših 7 razloga zašto, a koji su tvoji?

Zašto potrošiti više vremena nego što treba? Jednostavni savjeti koji će ti pomoći da brže napišeš zadaću

srednja škola pomoć kod odabira srednje savjeti odabir srednje škole